Przepis na przepyszne uszka z pieczarkami.
Składniki :
* 500 g. mąki
* 1 żółtka
* szczypte soli
* letnią wode
* 400 g pieczarek
* 2 średnie cebule
* sól
* zmielony pieprz
* łyżkę utartej suchej bułki( nie używać gotowej ze sklepu)
Sposób przygotowania:
Gdy nie mamy borowików,do farszu możemy użyć pieczarki. Z 500 g. mąki, 1 żółtka, szczypty soli i obowiązkowo letniej wody wyrobić elastyczne ciasto. (Gdy użyjemy zimnej wody, ciasto będzie twarde!) 400 g pieczarek oraz 2 średnie cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju, na koniec dodać sól i zmielony pieprz. Gdy farsz ostygnie, dodać pełną łyżkę utartej suchej bułki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (jedną częśc przykryć ściereczką, żeby nie wyschło)i rozwałkować na grubość 2 mm.Pokroić w kwadraty o boku 4 cm, nakładać farsz łyżeczką i lepić uszka. Wrzucać delikatnie do wrzącej, osolonej wody z łyżką oleju i gdy wypłyną na wierzch, ostrożnie wyjmować.