Przepis na przepyszne uszka z pieczarkami. Składniki :

    * 500 g. mąki
    * 1 żółtka
    * szczypte soli
    * letnią wode
    * 400 g pieczarek
    * 2 średnie cebule
    * sól
    * zmielony pieprz
    * łyżkę utartej suchej bułki( nie używać gotowej ze sklepu)

Sposób przygotowania:

Gdy nie mamy borowików,do farszu możemy użyć pieczarki. Z 500 g. mąki, 1 żółtka, szczypty soli i obowiązkowo letniej wody wyrobić elastyczne ciasto. (Gdy użyjemy zimnej wody, ciasto będzie twarde!) 400 g pieczarek oraz 2 średnie cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju, na koniec dodać sól i zmielony pieprz. Gdy farsz ostygnie, dodać pełną łyżkę utartej suchej bułki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części (jedną częśc przykryć ściereczką, żeby nie wyschło)i rozwałkować na grubość 2 mm.Pokroić w kwadraty o boku 4 cm, nakładać farsz łyżeczką i lepić uszka. Wrzucać delikatnie do wrzącej, osolonej wody z łyżką oleju i gdy wypłyną na wierzch, ostrożnie wyjmować.