Składniki:
• 2 piersi kacze
• 3 pomarańcze
• 10 dag cukru
• 100ml czerwonego wina
• 2 łyżki miodu
• 100ml białego wina
• 1 zielona papryka
• 2 pomidory
• 200ml oleju
• 5dag mąki ziemniaczanej
• Sól morska prowansalska z dodatkiem lawendy i płatków nagietka – młynek Kamis
Piersi kacze lekko solimy solą prowansalską, obsmażamy na głębokim tłuszczu i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i pieczemy w temp. 160 st. C. przez 15 minut. Robimy sos. Karmelizujemy cukier i podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodajemy miód, białe wino i szczyptę soli prowansalskiej. Całość podgrzewamy do zagotowania, a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, podobnie pomidory. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy do smaku Solą morską prowansalską z dodatkiem lawendy i płatków nagietka. Piersi wykładamy na paprykę z pomidorami i polewamy sosem pomarańczowym.