Przedstawiamy przepis dla dwóch osób na kaczkę w sosie pachnącym Prowansją.

Składniki:

•    2 piersi kacze
•    3 pomarańcze
•    10 dag cukru
•    100ml czerwonego wina
•    2 łyżki miodu
•    100ml białego wina
•    1 zielona papryka
•    2 pomidory
•    200ml oleju
•    5dag mąki ziemniaczanej
•    Sól morska prowansalska z dodatkiem lawendy i płatków nagietka – młynek Kamis

Piersi kacze lekko solimy solą prowansalską, obsmażamy na głębokim tłuszczu i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i pieczemy w temp. 160 st. C. przez 15 minut. Robimy sos. Karmelizujemy cukier i podlewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodajemy miód, białe wino i szczyptę soli prowansalskiej. Całość podgrzewamy do zagotowania, a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę, podobnie pomidory. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy do smaku Solą  morską prowansalską z dodatkiem lawendy i płatków nagietka. Piersi wykładamy na paprykę z pomidorami  i polewamy sosem pomarańczowym.