Przepis na udane karnawałowe przyjęcie to nie tylko dobra muzyka i doborowe towarzystwo, ale również ciekawe menu. Lekkie i oryginalne, a przy tym łatwe w przygotowaniu dania z dodatkiem pianek Haribo to doskonały pomysł na smakowitą i efektowną przekąskę.

Karnawał to czas hucznego świętowania Nowego Roku podczas całonocnych zabaw. Niezależnie od tego czy organizujemy bal maskowy, imprezę tematyczną, czy kameralne spotkanie w gronie znajomych warto pomyśleć o przygotowaniu niecodziennych dań, które umilą wspólnie spędzony czas i dostarczą energii do tanecznego szaleństwa. Pomysłem na oryginalne i lekkie menu są dania z piankami Haribo. Ten puszysty przysmak sprawdza się nie tylko jako składnik deserów, ale również jako dodatek do wyśmienitych dań gorących. Oryginalne kształty - poduszeczek, kwiatków czy Smerfów - oraz niepowtarzalny smak sprawiają, że pianki Haribo mogą stać się motywem przewodni dla całego menu.




Pianki koktajlowe na przystawkę

Składniki: czekoladowe patyczki, sos czekoladowy, pianki Haribo Mallow Mania, wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub kolorowa posypka.

Piankę Haribo umieszczamy na patyczku, a następnie zanurzamy w sosie czekoladowym lub rozpuszczonej w mikrofalówce tabliczce czekolady. Dla smaku i dekoracji piankowy szaszłyk możemy przyozdobić wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub kolorowa posypką.
Zanurzone w czekoladzie Haribo Mallow Mania to idealny pomysł na smakowite zaspokojenie pierwszego głodu.

Gorący i czekoladowy Suflet z piankami Flowers

Składniki: 50 g mąki, 50 g masła, 250 ml mleka, 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 70 g cukru, szczypta soli, pianki Haribo Flowers, 50 g czekolady.

Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wsadzamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti - Haribo Sour Snup.

Orzeźwiające truskawki z piankami i pikantnym akcentem

Składniki: świeże truskawki, sos czekoladowy, pianki Haribo Flowers lub Mallow Mania, kolorowa mieszanka pieprzu grubo mielonego,

Talerz, na którym będziemy podawać deser ozdabiamy paskami sosu czekoladowego. Pianki maczamy w czekoladzie układamy na talerzy na przemian z przekrojonymi na pół truskawkami. Całość posypujemy grubo mielonym kolorowym pieprzem. Soczyste truskawki, puszyste pianki i pikantny akcent to połączenie, które zrobi wrażenie nawet na największych smakoszach.

Bajkowy kącik dla małych łasuchów

W rozweseleniu karnawałowych deserów dla najmłodszych, pomogą waniliowe pianki Haribo Chamallows Smurf w kształcie słynnych niebieskich skrzatów.

Lody z sosem czekoladowym i piankami Chamallows Smurf
Składniki: po jednej kulce lodów czekoladowych, waniliowych i truskawkowych, sos czekoladowy, pianki Haribo Chamallows Smurf lub Mallow Mania.

Do pucharków nakładamy różnokolorowe kulki lodów. Polewamy je sosem czekoladowym, a na wierzchu układamy pianki Chamallows Smurf. Ten prosty i szybki deser z bajkowym akcentem ucieszy wszystkie roztańczone maluchy!

Dostępność produktów:
Haribo Mallow Mania - 175g, cena: około 5,11 zł
Haribo Flowers - 175g, cena: około 5,11 zł
Haribo Chamallows Smurf - 175g cena: około 5,11 zł
Haribo Chamallows Barbecue  - 175g cena: około 5,11 zł


-=- -=- -=- -=-