Wędliny podsuszane
Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji mięsa. Dziś służy ona jednak, do podniesienia wartości smakowych przygotowywanych wędlin. Swój szlachetny i wyjątkowy smak wędliny podsuszane zawdzięczają specjalnej obróbce termicznej oraz procesowi suszenia. Dzięki temu posiadają także długi termin przydatności do spożycia do około 30 dni. Szczególnie, jeżeli przechowywać je będziemy w całym kawałku w pergaminowym papierze. Dla wielbicieli podsuszanych wędlin Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” przygotowały dwa nowe produkty. Amatorzy podsuszanych przysmaków docenią smak kiełbasy szwajcarskiej suchej oraz chili z serem. Oba produkty wzbogacone są o ser. W przypadku szwajcarskiej suchej zawartość sera to 35%. Kiełbasa wyprodukowana jest z chudego mięsa wieprzowego wzbogacona naturalnymi przyprawami. Dla smakoszy ostrego smaku przygotowana została kiełbasa podsuszana chilli z serem. Zawarta w kiełbasie papryka chilli, nadaje jej wyraźnie pikantny smak. Dodatkowo znajdziemy w niej ser (31% zawartości) i naturalne przyprawy. Kiełbasa podsuszana chilli z serem wyprodukowana jest z mięsa wieprzowego. Zarówno szwajcarska jak i chilli z serem najlepiej smakują pokrojone w cienkie plasterki.
Mięsa kulinarne – prosto do pieczenia
Przygotowywanie wędlin w domowym zaciszu stało się coraz bardziej popularne. W związku z tym wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” wprowadziły linię mięs kulinarnych - prosto do pieczenia. Jest to kolekcja mięs wieprzowych – karkówka, łopatka, schab, boczek oraz polędwiczki. Dzięki naturalnym przyprawom, którymi zostały posypane, zyskują na wartości smakowej. Możemy je również przyprawić według własnego gustu. Zastosowanie odpowiednich ziół i przypraw podnosi nie tylko walory smakowe wieprzowiny, ale także czyni ją bardziej lekkostrawną dla naszego organizmu. Doskonały do mięsa wieprzowego jest cząber, kminek, majeranek i rozmaryn. Jeżeli chcemy, aby nasza sztuka mięsa miała bardziej wyrazisty smak dodajmy do pieczenia ostrej papryki, czosnku, chilli czy białej gorczycy. Ostra papryka nadaje mięsu delikatnie pikantną nutę, a czosnek wzbogaci mięso o głęboki aromat i charakterystyczny zapach.
Sposób przygotowania:
Mięso wyjąć z opakowania, włożyć do naczynia żaroodpornego lub owinąć folią metalizowaną. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180-200 °C. Następnie do rozgrzanego piekarnika włożyć mięso i piec od 60 do 90 min (w zależności od wielkości porcji). Po wyjęciu z piekarnika pieczeń jest gotowa do podania na stół.
-=-