Coraz więcej młodych ludzi cierpi na alergię pokarmową. Wiele
produktów spożywczych zawiera substancje, takie jak środki konserwujące,
barwniki lub substancje zapachowe, które mogą wywołać reakcje alergiczne.
Najczęściej spotykane alergeny to: mleko, jaja, orzechy, warzywa, owoce
(głównie cytrusy), czekolada.Niektóre produkty spożywcze mogą powodować u różnych osób
zróżnicowane objawy alergiczne. Mogą do nich należeć problemy skórne, czyli:
pokrzywka, zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk twarzy (zwłaszcza warg). Ze strony układu pokarmowego może
towarzyszyć choremu: swędzenie w jamie ustnej, opuchnięcie śluzówki jamy
ustnej, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka. Ze strony układu oddechowego
natomiast: trudności w oddychaniu lub atak astmy. Alergii pokarmowej nie da się wyleczyć, jednak unikanie
produktów spożywczych, które wcześniej wywołały u nas reakcję alergiczną
zminimalizuje do minimum nasze dolegliwości.Gdy alergia mocna daje nam się we znaki można udać się do
lekarza- alergologa, który może przepisać leki przeciw alergiczne, np. Zyrtec.