Łatwa do przygotowania, stanowi doskonałe danie kolacyjne tym bardziej, że kaszę można ugotować wcześniej. To doskonała potrawa, która nie wymaga specjalnego nakładu pracy i czasu.
Składniki:
300 g "Kaszy gryczanej prażonej Cenos"
300 g twarogu
300 g masła
100 g śmietany
2 żółtka
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
warzywna lub grzybowa kostka rosołowa
sól
Kaszę ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odsączyć i ostudzić, dodać masło.
Ser utrzeć z jednym żółtkiem i solą na jednolitą masę. Naczynie do zapiekania natłuścić, włożyć do niego połowę kaszy, rozsmarować serowe nadzienie i przykryć resztą kaszy. Śmietanę ubić z pozostałym żółtkiem
i solą, zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180oC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.
Smacznego!!!