Danie jednogarnkowe, które wystarczy za cały obiad. Można je odgrzewać na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. 200 g "Kaszy jęczmiennej mazurskiej Cenos"
1 puszka konserwowej fasoli
1 duża cebula
1 selera lub 2-3 gałązki selera naciowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
200 g mięsa z pieczonego kurczaka
natka pietruszki lub szczypiorek
sól
pieprz
cząber
kostka grzybowa lub warzywna
2 łyżki masła

Kaszę ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić, wymieszać z dwiema łyżkami masła. Jarzyny oczyścić zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Cebule drobniutko posiekać, dodać warzywa, dusić na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy warzywa zmiękną i staną się przezroczyste, dodać koncentrat pomidorowy oraz mięso i dalej dusić tak długo, aż masa straci zapach surowizny. Fasolę odcedzić z zalewy, wymieszać z sosem jarzynowym i kaszą. Doprawić do smaku cząbrem, solą i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną.

Smacznego!!!