Składniki:
- Ananas 1 szt.
- Rabarbar 3 szt.
- Truskawki 100 g
- Kamis Przyprawa do kawy i deserów w młynku
- Cukier palmowy 100 g (albo zwykły cukier)
Sposób przygotowania:
Ananasa obierz ze skóry, wytnij twardy rdzeń ze środka, pokrój cienko w plasterki i rozłóż na talerzu. Ofoliuj i włóż do lodówki. Rabarbar oczyść, pokrój cienko i gotuj w wodzie (0,4 lit) z dodatkiem cukru i truskawek. Gdy płyn odparuje o 2/3 objętości całość zmiksuj. Przelej do szerokiego, płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce. Co 0,5 godz. przemieszaj widelcem, aż do momentu gdy całkiem zamarznie. Powinny powstać kryształki lodu, które trzeba zeskrobać z naczynia.
Ananasa wyjmij z lodówki odwiń folię. Z granity rabarbarowo-truskawkowej formuj kanelsy owalne za pomocą dwóch stołowych łyżek i układaj na Carpaccio z ananasa. Całość posyp obficie świeżo zmieloną Przyprawą do kawy i deserów w młynku.