Składniki:
1 paczka suszonych drożdży
1 łyżka miodu
1 szklanka ciepłej wody
4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka soli
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
¼ szklanki naturalnie suszonych jagód
¼ szklanki naturalnie suszonych żurawin
2 łyżki wody
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Wsypujemy drożdże do miski, dolewamy ciepłej wody i miodu. Pozostawiamy na 5 minut. Drożdże muszą wytworzyć pianę. Jeżeli woda jest za gorąca lub za zimna, piana się nie wytworzy i wszystko trzeba będzie powtórzyć. Dodajemy szklankę mąki, sól i 2 jajka. Stopniowo dodajemy resztę mąki, mieszając całość rękami. Zagniatamy ciasto przez 5 minut. Oblewamy od wewnątrz olejem dużą miskę, wkładamy do niej ciasto i przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozwalamy mu rosnąć przez pół godziny w temperaturze pokojowej. Dzielimy ciasto na 14 równych części i pozwalamy mu rosnąć jeszcze przez 20 minut. Zagniatamy kawałki ciasta z suszonymi owocami. Pozwólmy małym paluszkom zrobić otworek na środku każdego kawałka, aby powstały bajgle. Zagotowujemy duży garnek nieosolonej wody i zmniejszamy ogień. Wkładamy bajgle do wody na 3–4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy blachę. Ubijamy żółtko z 2 łyżkami wody. Smarujemy każdy z bajgli jajkiem i układamy na blasze. Pieczemy ok. 35 minut na złotobrązowy kolor.