Trunek dobrej jakości zapewni zabawę dla wymagających gości w karnawałowy czas. Koniak stanowi doskonały dodatek do potraw nadając im subtelny, wyrafinowany smak. Jest też idealną bazą do tworzenia rozmaitych, karnawałowych drinków.
Na karnawałowym stole
Podstawą udanego spotkania jest dobre towarzystwo i dobre jedzenie. Karnawałowe menu powinno zachwycić gości. Nie od dziś wiadomo, że alkohol potrafi podkreślić smak wielu potraw. Piwo i wino jako dodatki do ryb, mięs i sałatek znane są już wszystkim. Dla poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych doskonałą propozycją będą potrawy przygotowywane na bazie koniaku marki Otard.
HOMAR Z KONIAKIEM NA PORACH
Owoce morza kojarzą się z eleganckimi i stylowymi przyjęciami. Nasi goście będą więc mogli zasmakować odrobiny luksusu dzięki połączeniu dwóch smaków – homara i koniaku.
Składniki:
1 homar
1/3 szklanki oliwy
1 kieliszek koniaku Otard
1 szklanka śmietany
sól i pieprz
Bulion
Sposób przygotowania:
• Homara rozbierz tak, aby szczypce i odwłok zostawić do gotowania.
• W rondlu rozgrzej oliwę, włóż homara, podsmaż. Na homara wlej koniak, zapal – powstanie zrumieniona powierzchnia. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Gotuj 10 minut. Wyjmij homara, sos zagęść.
• Z warzyw ugotuj bulion, dodaj przyprawy, część homara gotuj w bulionie. Ugotowanego wyjmij ze skorupy i szczypiec, trzymaj w cieple.
• Pory pokrój w paseczki i podsmaż na rozgrzanym maśle.
• Na talerzu ułóż lekko podsmażone pory, na nich ułóż mięso z homara, udekoruj korpusem i szczypcami, polej sosem.
KURCZAK Z KONIAKIEM I RYŻEM
Dla tych którzy preferują bardziej tradycyjne smaki, proponujemy kurczaka z koniakiem i ryżem. Smak delikatnego, białego mięsa połączony ze smakiem wyrazistego alkoholu, zapewni naszym gościom niezapomniane wrażenia kulinarne.
Składniki:
kurczak świeży podzielony na porcje
2 średnie cebule
1 łyżka masła
125 ml oleju z oliwek
100 ml koniaku Otard
500 gr ryżu
kromki chleba (tyle kromek ile jest kawałków kurczaka)
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
• Porcje kurczaka obsmażamy na maśle i oleju z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dusimy przez chwile. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wlewamy koniak i zapalamy. Po wygaśnięciu ognia dusimy około 20 minut.
• Kawałki chleba podpiekamy.
• Ryz z olejem gotujemy na sypko, wkładamy do formy, odwracamy na talerz i dekorujemy plasterkiem z cytryny.
• Na każdą kromkę chleba kładziemy po kawałku kurczaka i posypujemy nacią pietruszki.
Wykwintne dania zadowolą nawet najbardziej wymagających gości. Smak delikatnego mięsa kurczaka, połączony z bogatą nutą smakową koniaku Otard, pozwoli wczuć się w atmosferę wspaniałej zabawy
w znakomitym towarzystwie.
Karnawałowy koktajl towarzyski
Klimat karnawałowego party pomogą stworzyć wyjątkowe karnawałowe drinki stworzone na bazie koniaku Otard. Marka Otard proponuje dwa karnawałowe koktajle, które zostały dobrane tak by każdy z gości znalazł coś dla siebie. Pierwszy koktajl to Otard Exotic. Jest on doskonałą propozycją dla tych, którym karnawał kojarzy się z egzotyczną zabawą niczym w Rio de Janeiro. Koktajl został stworzony na bazie owoców egzotycznych i to właśnie im zawdzięcza swój lekki, orzeźwiający smak.
Składniki:
100 ml koniaku Otard
puszka brzoskwiń w zalewie
cytryna, kiwi
brązowy cukier
150 ml białego wina
60 ml wytrawnego wina musującego
60 ml gazowanej wody mineralnej
Drugim koktajlem jest Otard My Milk. Smak drinka będzie odpowiadał tym, dla których karnawał to czas odpoczynku. Mleczno-waniliowy smak rozgrzeje w zimowe wieczory i stworzy ciepłą atmosferę. Oryginalny kremowy drink, który oczarowuje swoją aksamitną konsystencją. Kryje w sobie szlachetne połączenie wykwintnego koniaku i aromatycznego rumu.
Składniki:
25 ml koniaku Otard
25 ml rumu Bacardi Superior
20 ml advocata
75 ml zagęszczonego mleka
brązowy cukier
Takie przyjęcie to gwarancja sukcesu i dobrej zabawy karnawałowej. Smak koniaku Otard zabierze gości w kulinarną podróż, podczas której odkryją oni wykwintne smaki i aromaty.