Szynka to jedna z najpopularniejszych wędlin jaką znaleźć można na naszych stołach. Polacy od zawsze chętnie jadają ten wyrób wędliniarski. Jedną z jej odmian jest szynka wędzona. Prawdziwa szynka jest niewątpliwie przysmakiem, który można serwować na różne sposoby.

Bogactwo smaku

Prawdziwa szynka powinna być przygotowana z wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Kształtu nieforemnego stożka, walca czy formie zbliżonej do prostokąta. Na sklepowych półkach znaleźć można szynkę myśliwską wędzoną Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. Do jej produkcji wybrano najlepsze wieprzowe mięso. A starannie dobrana naturalna kompozycja przypraw wzbogaca jej niepowtarzalny smak. Po ukrojeniu plastra wędliny, czuć przyjemny zapach wędzenia. Szynka jest także polecana dla osób dbających o linię.
W porównaniu do innych wędlin zawiera niską zawartość tłuszczu. Sugerowana cena szynki myśliwskiej wędzonej Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” - ok. 20-22 zł/kg

Polecamy:
Makaron w sosie śmietanowym z szynką wędzoną myśliwską

Składniki:
Makaron typu pappardelle, śmietana 18% - 0,5 l,
ser z zieloną pleśnią, szynka – około
5 plastrów, sól, pieprz. Świeża pietruszka.

Jak przyrządzić:
Makaron wrzucić na gorącą osoloną wodę. Gotować od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron musi być al dente. Szynkę pokroić w wąskie paseczki i podsmażyć. Dodać śmietanę, ser oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę pogotować. Potrawę można podać ze świeżo posiekaną pietruszką. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, potrawa będzie zawierała wtedy mniej tłuszczu. Ten prosty przepis można przygotować w ciągu 20 min. Smacznego.