Przepis na osiem porcji.

Składniki:

3 łyżki masła
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 duże cebule, pokrojone
4 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka
½ łyżeczki listków tymianku
1 liść laurowy
½ kilograma ziemniaków o cienkiej skórce
½ kg mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
1 ½ szklanki startego ostrego sera cheddar
½ szklanki bitej śmietany
2 szklanki mleka
sól i pieprz
krakersy

Sposób przygotowania:

W dużym, 6-litrowym rondlu na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli. Mieszając, dodajemy rosół, tymianek i liść laurowy. Zagotowujemy. Kroimy ziemniaki w półtoracentymetrową kostkę. Dodajemy do wrzącego rosołu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Nadal mieszając, dodajemy kukurydzę, mleko oraz śmietanę i podgrzewamy na małym ogniu, uważając jednak, aby zupa już się nie zagotowała. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na stole stawiamy starty żółty ser w miseczce. Dzieci będą miały frajdę, posypując zupę serem i krakersami.