"Zakręcony kąsek" z bakłażana, szynki i mozzarelli
Składniki:
bakłażan 400g
mozzarella 250g
bazylia świeża 50g
pasta Pindżur 160g
szynka wieprzowa 100g
olej
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5cm, posypać solą i odstawić na 2 godziny. Następnie wysuszyć go na bibułce i zgrillować z dwóch stron. Po grillowaniu na bakłażana nakładamy cienką warstwę pasty Pindżur, plaster szynki, kawałek mozzarelli oraz listek świeżej bazylii. Całość zwijamy w roladki, które spinamy wykałaczkami i ponownie ustawiamy na grillu. Opiekamy około 5 minut.
Niezbędna do przygotowania tego dania jest pasta warzywna Pindżur, którą od niedawna można kupić w delikatesach. Jej niepowtarzalny smak to efekt połączenia słodkich pomidorów, czerwonej papryki, czerwonej cebuli oraz aromatycznych przypraw. Wyjątkowym składnikiem pasty jest bakłażan, który dodaje całości aksamitnej nuty. W Chorwacji Pindżur dodawany jest do potraw z dziczyzny, ryb rzecznych i grzybów.
Smacznego