Trudno wyobrazić sobie człowieka, który wypił ponad 500 kaw? Podobno tyle wypija rocznie dorosły Polak. Niezależnie od dyskursu świata lekarskiego na temat zalet i wad kawy kofeinowej, pewne jest, że pobudza ona organizm, ale przy większej ilości może zwiększyć rozdrażnienie.
Nowa Inka to naturalna i niskokaloryczna kawa – a dzięki zawartości magnezu jest jednocześnie niezbędnym suplementem zdrowej diety. Pijąc Inkę Magne, można delektować się aromatem kawy, zachowując spokój i uzupełniając przy tym niedobory magnezu oraz wapnia.
„Magnez jest m. in. aktywatorem wielu enzymów, wpływa ochronnie na mięsień sercowy, przeciwdziała niedokrwieniu i niedotlenieniu. Często niedobory magnezu objawiają się bolesnym skurczem mięśni” – mówi prof. Elżbieta Sikora z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Według profesor Sikory pierwiastek ten jest niezbędnym elementem diety człowieka. „Dorosły mężczyzna powinien spożywać dziennie 420 mg magnezu, a kobieta 320 mg. Dzienna zalecana dawka magnezu dla kobiety ciężarnej i w okresie laktacji jest wyższa o 40-80 mg”.
Inka wspomaga zdrowie, dzięki zawartości błonnika, białka, węglowodanów. Występująca w Ince, uzyskiwana z cykorii inulina (niewchłaniany węglowodan), wspomaga procesy przemiany materii, usprawnia pracę układu trawiennego oraz jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. „Jest pożywką dla mikroflory jelitowej, która rozkłada ją do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, utrzymując odpowiednie pH jelit, co zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. Istotną funkcję pełni także zawarty w kawie zbożowej błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit oraz powoduje zmniejszone wchłanianie niektórych niekorzystnych dla organizmu składników: tłuszczów, cholesterolu, czy metali ciężkich. Można go znaleźć w składnikach INKI: ziarnie zbożowym i cykorii – ponieważ stanowi on strukturę roślinnych ścian komórkowych” – mówi profesor Sikora.
W kawie zbożowej występują ważne związki polifenolowe, które wykazują m.in. działanie przeciwutleniające. „Powodują one neutralizację tzw. wolnych rodników, czyli związków, które posiadają niesparowany elektron i są bardzo aktywne chemicznie. Organizm dysponuje własnymi mechanizmami, które neutralizują wolne rodniki i ograniczają to szkodliwe działanie. Jednak jeśli w organizmie zachodzi wiele reakcji wolnorodnikowych, wówczas same mechanizmy obronne organizmu nie wystarczają.” – objaśnia profesor Sikora.
Inka Magne nie zawiera kofeiny i posiada walory odżywcze, dlatego mogą ją pić zarówno kobiety w ciąży, odchudzający się i cierpiący na nadciśnienie. „Z racji wieku czy różnych dolegliwości wiele osób nie powinno pić napojów zawierających kofeinę, szczególnie kawy prawdziwej. Kawa taka zawiera ponadto spore ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia. W Ince związek ten występuje w ilościach niewielkich i jest praktycznie całkowicie neutralizowany przez wapń zawarty w mleku, z którym zwykle pije się kawę zbożową” – mówi profesor.
INKA MAGNE
Opakowanie: słoik 100 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,99 zł
Nowa Inka to naturalna i niskokaloryczna kawa – a dzięki zawartości magnezu jest jednocześnie niezbędnym suplementem zdrowej diety. Pijąc Inkę Magne, można delektować się aromatem kawy, zachowując spokój i uzupełniając przy tym niedobory magnezu oraz wapnia.
„Magnez jest m. in. aktywatorem wielu enzymów, wpływa ochronnie na mięsień sercowy, przeciwdziała niedokrwieniu i niedotlenieniu. Często niedobory magnezu objawiają się bolesnym skurczem mięśni” – mówi prof. Elżbieta Sikora z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Według profesor Sikory pierwiastek ten jest niezbędnym elementem diety człowieka. „Dorosły mężczyzna powinien spożywać dziennie 420 mg magnezu, a kobieta 320 mg. Dzienna zalecana dawka magnezu dla kobiety ciężarnej i w okresie laktacji jest wyższa o 40-80 mg”.
Inka wspomaga zdrowie, dzięki zawartości błonnika, białka, węglowodanów. Występująca w Ince, uzyskiwana z cykorii inulina (niewchłaniany węglowodan), wspomaga procesy przemiany materii, usprawnia pracę układu trawiennego oraz jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. „Jest pożywką dla mikroflory jelitowej, która rozkłada ją do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, utrzymując odpowiednie pH jelit, co zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów. Istotną funkcję pełni także zawarty w kawie zbożowej błonnik, który wpływa na perystaltykę jelit oraz powoduje zmniejszone wchłanianie niektórych niekorzystnych dla organizmu składników: tłuszczów, cholesterolu, czy metali ciężkich. Można go znaleźć w składnikach INKI: ziarnie zbożowym i cykorii – ponieważ stanowi on strukturę roślinnych ścian komórkowych” – mówi profesor Sikora.
W kawie zbożowej występują ważne związki polifenolowe, które wykazują m.in. działanie przeciwutleniające. „Powodują one neutralizację tzw. wolnych rodników, czyli związków, które posiadają niesparowany elektron i są bardzo aktywne chemicznie. Organizm dysponuje własnymi mechanizmami, które neutralizują wolne rodniki i ograniczają to szkodliwe działanie. Jednak jeśli w organizmie zachodzi wiele reakcji wolnorodnikowych, wówczas same mechanizmy obronne organizmu nie wystarczają.” – objaśnia profesor Sikora.
Inka Magne nie zawiera kofeiny i posiada walory odżywcze, dlatego mogą ją pić zarówno kobiety w ciąży, odchudzający się i cierpiący na nadciśnienie. „Z racji wieku czy różnych dolegliwości wiele osób nie powinno pić napojów zawierających kofeinę, szczególnie kawy prawdziwej. Kawa taka zawiera ponadto spore ilości kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia. W Ince związek ten występuje w ilościach niewielkich i jest praktycznie całkowicie neutralizowany przez wapń zawarty w mleku, z którym zwykle pije się kawę zbożową” – mówi profesor.
INKA MAGNE
Opakowanie: słoik 100 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,99 zł