Nietoperz. Symbol szczęścia dla mieszkańców Kuby i znak najbardziej rozpoznawalnych rumów – trunków z rodziny Bacardi. Jednym z nich jest Bacardi Superior – klarowny, przejrzysty biały rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Powstał w 1862 roku, a produkowany jest według tej samej receptury do dzisiaj.

  Stanowi podstawę dla najpopularniejszych drinków świata
- „BACARDI Mojito The Original” i BACARDI z Colą – “The Original Cuba Libre”.
BACARDI Superior to pierwszy rum na świecie, który od chwili powstania cechuje delikatność i głęboki smak. Powstał z połączenia dwóch całkowicie odmiennych destylatów – dającego niezwykły charakter Aguardiente i Redestilado, który dostarcza mu klarowności. BACARDI Superior jest oczyszczany przez unikalny filtr z węgla drzewnego na każdym kluczowym etapie produkcji. Dodatkowo, rum jest leżakowany w beczkach, wykonanych z białego dębu amerykańskiego, co nadaje mu gładkość, smak i aromat. BACARDI Superior swoją niepowtarzalność zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym, kandyzowanym owocom, dzięki którym trunek zyskuje na subtelności i głębi. Mieszanka owoców idealnie komponuje się z wyrazistymi nutami suszonej wanilii i moreli. Podczas degustacji, BACARDI Superior urzeka delikatnością a słodkie tony migdałów marcepana oraz świeżych owoców dodają wyjątkowości i osobliwości. Aromat zaś ujmuje nutą wanilii i leśnych ziół, doskonale skomponowanych z zapachem świeżych owoców i orzechów. Efekt dopełnia delikatna i subtelna woń bananów


Przepis na sukces
Niezwykle czysty i delikatny smak rumu Bacardi jest efektem pracy jednego człowieka - Don Facundo Bacardi Massó, który, przybywszy na Kubę, zauważył, że obecne na tamtejszym rynku rumy są cierpkie i niesmaczne. Zaczął pracować nad własną, oryginalną recepturą, mającą sprawić, że rum będzie „lżejszy” i delikatniejszy w smaku.
Kluczem do sukcesu Bacardi Superior okazała się wytrwałość Don Facundo, który skomponował ze sobą idealnie dopasowane składniki: odpowiednią kulturę drożdży, najwyższej klasy melasę i specjalnie oczyszczoną wodę. Przepis okazał się być strzałem w dziesiątkę. Unikatowe właściwości La Levadura BACARDI, pierwszej hodowlanej kultury drożdży sprawiają, że w fermentuje ona nadzwyczaj szybko, czego wynikiem jest lepszej jakości zacier, a w efekcie – „lżejszy”, delikatniejszy rum. Specjalnie dobrana, najwyższej klasy melasa sprawia, że powstały alkohol charakteryzuje się zawsze jednakową, najwyższą jakością. Elementem, który spaja oba te składniki jest specjalnie oczyszczona i przefiltrowana woda. Dzięki temu połączeniu, rygorystycznie przestrzeganemu w każdej destylarni BACARDI na świecie, rum BACARDI Superior charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, które pozostają niezmienne od lat.

-=-