Składniki podane w przepisie na 12 sztuk.

Na kruche ciasto:
250 g mąki
85 g cukru
170 g masła
3 łyżki zimnej wody
tłuszcz do wysmarowania foremek (o średnicy ok. 9–10 cm)

Na nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
40 g cukru
100 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 puszka moreli
80 g dżemu morelowego
20 g kalifornijskich orzechów włoskich

















Przygotowanie:

1.    Wymieszać mąkę z cukrem. Dodać posiekane masło i wodę. Składniki te zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na posypanym mąką blacie. Foremki posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto (można też wykorzystać jedną większą formę do tarty o średnicy 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na godzinę. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni (piekarnik gazowy: poziom 3–4, termoobieg: 180 stopni) przez ok. 12–15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

2.    Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy i zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Ubić śmietanę na sztywno. Budyń energicznie przemieszać dodając śmietanę. Dodać 2/3 cranberries. Krem waniliowy wyłożyć na tarty.

3.    Morele odsączyć z zalewy i wyłożyć na krem wierzchem na dół. Wymieszać dżem z pozostałą częścią cranberries i posmarować nim morele. Posiekać orzechy, posypać nimi tarty.

Czas przygotowania:
ok. 45 minut + czas chłodzenia

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 324 kcal / 1355 kJ Białko: 3,9 g Tłuszcze: 16,7 g Węglowodany: 39 g