Banany aż kipią od witamin, minerałów i węglowodanów i najszybciej ze wszystkich owoców dostarczają organizmowi energii. Przeciętnie banan zawiera ok. 110 kalorii i zaledwie 0, 6 grama tłuszczu! Jest źródłem błonnika, witaminy C, magnezu i potasu. Jeśli tylko zastanawiasz się nad tym, jak obsadzić banana w roli głównej, przejrzyj przepisy Chiquity. Na pierwsze danie Chiquita poleca m.in.: zupę marchwiowo-tropikalną, tajską zupę kokosową Chiquita lub sałatkę bananowo-groszkową.
Roladki drobiowe
z bananami i szynką oraz filety rybne z bananami i rumem, tak popularne w krajach tropikalnych, to doskonała wersja głównego dania. Na smakoszy klopsików czeka pyszna słodko-kwaśna wersja w wydaniu Chiquita.
Banany to słodki obiekt pożądania i prawdziwy eliksir radości! Owoce te wprawiają w świetny, tropikalny nastrój lata, ponieważ zawierają tryptofan – rodzaj białka, które organizm przekształca
w serotoninę, a ta działa relaksująco, pobudzająco i wpływa na uczucie ogólnego zadowolenia a do tego poprawia koncentrację i pamięć.
Chiquita poleca bananowy sorbet, jako świetny deser lub orzeźwiającą przekąskę na letnie upały. Nie lubisz cukru? Sorbet świetnie smakuje także w wersji słonej. A jeśli lubisz eksperymentować z innymi smakami, przygotuj suflet bananowy z wanilia, chilli lub innymi rodzajami przypraw. Jako bananową kropkę nad i Chiquita proponuje ucztę dla podniebienia w postaci tarty naleśnikowej z bananami
i czekoladą.
Nie musisz czekać do lata. Bananowe menu pomoże Ci poczuć jego smak juk teraz. Wystarczy kupić jeden kilogram bananów, żeby wziąć udział w promocji (od 17kwietnia do 14 maja), otrzymać książkę „Wszystkie smaki banana” i zdrapkę, która daje szansę na wygranie vouchera w wysokości 20 000 zł na wymarzoną egzotyczną wycieczkę.
Wybrane przepisy:
Sałatka bananowo- groszkowa
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 5 bananów Chiquita
• 150 g groszku cukrowego
• 80 g czerwonej cebuli
• 200 g wędzonej piersi indyka
• 200 g pomidorów koktajlowych
• 2 łyżki stołowe kolorowego pieprzu
• 150 g jogurtu z małą zawartością tłuszczu
• 2 łyżki stołowe musztardy
• 3 łyżki stołowe octu sherry
• 5 łyżek stołowych wymieszanych posiekanych ziół
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• 1 sałata średniej wielkości
• pieprz kolorowy
• sól
Przygotowanie:
Groszek umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 2 minuty. Cebulę obrać i pokroić na małe plastry. Pierś indyka pokroić w kostkę, a pomidory koktajlowe na połówki. Następnie rozkruszyć kolorowy pieprz. Jogurt wymieszać z 5 łyżkami stołowymi wody, octem, octem sherry, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Z sałaty oderwać 4 ładne liście. Pozostałą część pokroić w kostkę. Banany obrać i pokroić na plastry. Wymieszać groszek, cebulę, pierś indyka, pomidory koktajlowe i pieprz. Sałatkę podawać na liściach sałaty. Przed podaniem sałatkę polać po wierzchu dressingiem z jogurtu.
Filety rybne z bananami i rumem
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
• 2 banany Chiquita
• 4 filety z pangi
• 250 g ryżu basmati
• 200 ml śmietany kremówki
• 4 łyżki stołowe rumu
• 1,5 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu (można zastąpić mieszanką pieprzu)
• masło
• oliwa z oliwek
• sól
Przygotowanie:
Zagotować 500 ml posolonej wody i włożyć do niej ryż. Gotować w średniej temperaturze do momentu wygotowania wody. Przykryć i odstawić na 5 minut. Ewentualnie podsmażyć ryż na łyżce oleju, zalać wodą i gotować, aż w ryżu utworzą się „dziurki“. Następnie zdjąć z gazu i pozostawić, aby „doszedł“.
Na patelni rozgrzać trochę masła z oliwą z oliwek i obsmażyć osolone filety po obu stronach (ok. 3 minut z każdej strony). Obsmażoną rybę przełożyć na talerz. Na patelnię wlać śmietanę, dodać świeżo mielony pieprz oraz rum. Sos zagotować i odstawić.
Banany Chiquita pokroić na plasterki i krótko podsmażyć na maśle.
Na talerz z rybą nałożyć ugotowany ryż, ozdobić plasterkami obsmażonych bananów, a następnie polać rybę przygotowanym sosem rumowym.
Rada:
W rejonach tropikalnych zestawienie ryby i bananów jest bardzo lubiane i nie należy się go obawiać. Dzięki dodaniu do sosu rumu egzotyczny smak jest jeszcze wyraźniejszy.
Bananowy sorbet Chiquita
Czas przygotowania: 10 min + kilka godzin mrożenia
Ilość porcji: 6
Składniki
• 500 g bananów Chiquita (ok. 5 sztuk)
• 300 ml soku bananowo-cytrynowego lub
300 ml wody z dodatkiem soku z 2 cytryn
Przygotowanie:
Obrane banany Chiquita zmiksować (niezupełnie na gładko). Razem z sokiem bananowo-cytrynowym lub wodą z dodatkiem soku z cytryn zagotować, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Można dosłodzić cukrem. Pozostawić na ok. 10 minut do wystygnięcia, następnie przelać do misek, włożyć do zamrażalnika. Podczas zamrażania, co mniej więcej 2 godziny przemieszać (można mrozić w urządzeniu do robienia lodów).
Rada:
Sorbet można przygotować nie tylko w wersji słodkiej, jako deser lub odświeżającą przekąskę w upały, ale także w wersji słonej. Proponujemy wykorzystać sorbet np. jako element lodowych zup, potraw podawanych na zimno lub sałatek.
Suflet bananowy z wanilią
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Składniki
• 200 g bananów Chiquita (ok. 2 sztuk)
• 6 białek jaj
• 100 g cukru waniliowego
• 2 laski wanilii
• 1 cytryna
• 50 g masła
• cukier puder
Przygotowanie:
Wysmarowane masłem foremki do zapiekania oprószyć połową cukru waniliowego. W przygotowanej misce rozgnieść banany i wymieszać je z sokiem z cytryny oraz drugą połową cukru waniliowego. Następnie do drugiej misy włożyć białka wraz z zawartością lasek wanilii, wszystko ubić na puch. Delikatnie połączyć ubite białka z rozgniecionymi bananami. Wymieszaną masę przełożyć do wysokich foremek. Całość piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rada:
Nie należy obawiać się przygotowania sufletu w innych niż słodki wariantach smakowych. Proponujemy wypróbować opisane danie np. z dodatkiem chili, różnego rodzaju ziół lub przygotować suflet na słono, jako oryginalny dodatek do potraw.