Niezbędne składniki:
Królik udka, 4 szt.
Włoszczyzna, 1/2 pęczka
Cebula, 2 szt.
Koper włoski, 1 szt.
Białe wino, 200ml
Śmietana, 250ml
Przyprawy KAMIS:
Rozmaryn, 1 łyżeczka
Liść laurowy, 5 szt.
Ziele angielskie, 5 szt.
Pieprz czarny młotkowany
Czosnek granulowany
Sól Morska w młynku
Włoszczyznę pokroić w paski, cebulę i koper włoski w piórka, dodać białe wino, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą obłożyć królika i odstawić w chłodne miejsce na 36 godzin. Królika wyjąć, obsmażyć na patelni, przełożyć do rondla, dodać warzywa z marynaty, podlać wodą i dusić ok. 1 godz. Wywar z warzywami zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku.
Królik udka, 4 szt.
Włoszczyzna, 1/2 pęczka
Cebula, 2 szt.
Koper włoski, 1 szt.
Białe wino, 200ml
Śmietana, 250ml
Przyprawy KAMIS:
Rozmaryn, 1 łyżeczka
Liść laurowy, 5 szt.
Ziele angielskie, 5 szt.
Pieprz czarny młotkowany
Czosnek granulowany
Sól Morska w młynku
Włoszczyznę pokroić w paski, cebulę i koper włoski w piórka, dodać białe wino, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą obłożyć królika i odstawić w chłodne miejsce na 36 godzin. Królika wyjąć, obsmażyć na patelni, przełożyć do rondla, dodać warzywa z marynaty, podlać wodą i dusić ok. 1 godz. Wywar z warzywami zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku.