Obowiązkowo na każdym świątecznym stole.
Niezbędne składniki:
Mąka pszenna, 500g
Słodka śmietana 18%, 125g
Cukier, 125g
Masło, 200g
Jaja, 12 szt.
Drożdże, 50g
Spirytus, 50ml
Bakalie, 50g
Szafran nitki Kamis Spécialité, 1/4 op.
Wanilia laska Kamis Spécialité, 1/2 op.

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i dodać do śmietany. Całość podgrzać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać przecedzoną śmietanę, 5 łyżek mąki, odstawić w ciepłem miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, wyrabiać mikserem około 15 min. Dodać roztopione masło, spirytus, bakalie. Wyrobić na jednolitą masę. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką, wypełnić do 1/2 wysokości ciastem, odstawić do wyrośnięcia. Piec 1 godz. w temp. 180 st. Podawać polaną lukrem.