Zamiast specjałów kuchni włoskiej czy francuskiej proponujemy coś wyjątkowego – Miłosny Tort Pierniczkowy. Do jego przygotowania potrzebujemy miękkie pierniczki z nadzieniem. Najlepsze do tego będą Pierniczki w Polewie Artur – są bardzo smaczne, miękkie, a ich owocowe nadzienie nada całości wyjątkowego posmaku. Pierniczki Artur mają dodatkowo dwukolorową polewę, dzięki czemu będą bardzo atrakcyjnie wyglądać w torcie.
Miłosny Tort Pierniczkowy
1 biszkopt (może być gotowy), 1,5 kg jabłek lub 1 duży słoik gotowych jabłek do szarlotki, 2 zielone galaretki, 1 galaretka czerwona, 2 opakowania bitej śmietany w proszku, 0,5 l mleka, polewa czekoladowa, ok. 45 pierniczków w polewie Artur.
Biszkopt przecinamy na pół i wkładamy do dopasowanej tortownicy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy z zielonymi galaretkami i małą ilością wody. Gdy zgęstnieją, wykładamy je na spód biszkoptu. Na jabłkach układamy pierniczki Artur. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzącej wody i studzimy. Śmietanę w proszku ubijamy z mlekiem i gęstniejącą galaretką. Tak przygotowaną gęstą masę wykładamy na pierniczki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu wyjmujemy ciasto z tortownicy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pierniczkami Artur.
Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, tak, aby nadzienie zdążyło dobrze zgęstnieć.
Miłosny Tort nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wspaniale smakuje. A do tego jest wyjątkową niespodzianką!
Chciałem przygotować coś niebanalnego na wieczór z moją Małgosią. – opowiada Michał – Ten tort nie wymaga pieczenia, więc był idealny dla mojego pomysłu. Tym bardziej, że Małgosia jest wielką miłośniczką pierniczków Artur. Do nadzienia włożyłem małe pudełeczko z pierścionkiem zaręczynowym i ukroiłem Małgosi kawałek „z niespodzianką”. Gdy go odkryła, zapytałem ją czy chciałaby zostać moją żoną. Była tak wzruszona i zaskoczona, że nie była w stanie wymówić słowa, tylko pokiwała twierdząco głową. – wspomina Michał – Dziś jesteśmy już trzy lata po ślubie, a ja na każdą rocznicę przygotowuję ten tort i ukrywam w nim jakąś małą niespodziankę dla mojej żony. A pierniczki Artur na co dzień przypominają nam tamtą wyjątkową chwilę.
Tort Pierniczkowy bez problemu przygotują nawet początkujący cukiernicy i z pewnością stanie się początkiem romantycznego wieczoru z ukochaną osobą. Pierniczki Artur, wykorzystane do zrobienia tej niespodzianki, staną się słodką pamiątką wspólnych chwil i przywołają wspomnienia z pierwszym pierniczkowym kęsem.
Miłosny Tort Pierniczkowy
1 biszkopt (może być gotowy), 1,5 kg jabłek lub 1 duży słoik gotowych jabłek do szarlotki, 2 zielone galaretki, 1 galaretka czerwona, 2 opakowania bitej śmietany w proszku, 0,5 l mleka, polewa czekoladowa, ok. 45 pierniczków w polewie Artur.
Biszkopt przecinamy na pół i wkładamy do dopasowanej tortownicy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy z zielonymi galaretkami i małą ilością wody. Gdy zgęstnieją, wykładamy je na spód biszkoptu. Na jabłkach układamy pierniczki Artur. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzącej wody i studzimy. Śmietanę w proszku ubijamy z mlekiem i gęstniejącą galaretką. Tak przygotowaną gęstą masę wykładamy na pierniczki i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu wyjmujemy ciasto z tortownicy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy pierniczkami Artur.
Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, tak, aby nadzienie zdążyło dobrze zgęstnieć.
Miłosny Tort nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wspaniale smakuje. A do tego jest wyjątkową niespodzianką!
Chciałem przygotować coś niebanalnego na wieczór z moją Małgosią. – opowiada Michał – Ten tort nie wymaga pieczenia, więc był idealny dla mojego pomysłu. Tym bardziej, że Małgosia jest wielką miłośniczką pierniczków Artur. Do nadzienia włożyłem małe pudełeczko z pierścionkiem zaręczynowym i ukroiłem Małgosi kawałek „z niespodzianką”. Gdy go odkryła, zapytałem ją czy chciałaby zostać moją żoną. Była tak wzruszona i zaskoczona, że nie była w stanie wymówić słowa, tylko pokiwała twierdząco głową. – wspomina Michał – Dziś jesteśmy już trzy lata po ślubie, a ja na każdą rocznicę przygotowuję ten tort i ukrywam w nim jakąś małą niespodziankę dla mojej żony. A pierniczki Artur na co dzień przypominają nam tamtą wyjątkową chwilę.
Tort Pierniczkowy bez problemu przygotują nawet początkujący cukiernicy i z pewnością stanie się początkiem romantycznego wieczoru z ukochaną osobą. Pierniczki Artur, wykorzystane do zrobienia tej niespodzianki, staną się słodką pamiątką wspólnych chwil i przywołają wspomnienia z pierwszym pierniczkowym kęsem.