Na wiosnę warto pomyśleć nie tylko o domowych porządkach,
lecz także o własnej kondycji.
Oczyszczenie organizmu to sposób na lepsze samopoczucie i smukłą sylwetkę.
Z pomocą przychodzą otręby Sante.
W smaczny i łatwy sposób pomogą odzyskać życiową energię oraz znów poczuć się lekko.
Otręby Sante powstają z przemiału wysokiej jakości ziaren zbóż (w zależności od rodzaju: pszenicy, żyta lub owsa). Aby podnieść ich walory smakowe i odżywcze, są dodatkowo prażone. Otręby są zatem całkowicie naturalnym produktem roślinnym, bogatym w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Stanowią źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, fosforu i cynku.
Dobroczynne działanie otrębów wiąże się przede wszystkim z właściwościami zawartego w nich błonnika. Na przykład otręby pszenne są skarbnicą błonnika nierozpuszczalnego. Błonnik ten nie ulega strawieniu, przez co pełni rolę "miotełki", która przemieszczając się wzdłuż przewodu pokarmowego, zbiera niestrawione resztki żywności zalegające w jelitach. Otręby owsiane natomiast zawierają błonnik rozpuszczalny. On z kolei zwiększa wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, absorbuje cholesterol z żywności (zmniejsza więc jego poziom we krwi) i wiąże jony sodowe (przez co obniża ciśnienie). Spowalnia też wchłanianie glukozy ze spożywanych produktów (co prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi).
Dodatkowo, błonnik, bez względu na jego rodzaj, w połączeniu z wodą zwiększa swoją objętość, przez co sprawia, że dość szybko czujemy się syci. Pomaga także usuwać z organizmu substancje szkodliwe dla zdrowia m.in. metale ciężkie i toksyny. Świetnie leczy i przeciwdziała zarówno zaparciom, jak i biegunkom. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie w diecie osoby dorosłej znalazło się ok. 27-40 g błonnika.
Co ważne, otręby przy tak bogatych możliwościach - nie tuczą. Warto więc, by stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Można dodawać je do zup, sosów, surówek i sałatek oraz posypywać nimi kanapki. Otręby Sante, zwłaszcza te z owocami, doskonale smakują także z jogurtem, kefirem, mlekiem czy produktami sojowymi.
Na polskim rynku dostępne są następujące rodzaje otrębów Sante: otręby pszenne, otręby owsiane, otręby żytnie, otręby granulowane z jabłkami, otręby granulowane ze śliwkami oraz otręby granulowane z żurawiną.
Otręby Sante powstają z przemiału wysokiej jakości ziaren zbóż (w zależności od rodzaju: pszenicy, żyta lub owsa). Aby podnieść ich walory smakowe i odżywcze, są dodatkowo prażone. Otręby są zatem całkowicie naturalnym produktem roślinnym, bogatym w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Stanowią źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza, fosforu i cynku.
Dobroczynne działanie otrębów wiąże się przede wszystkim z właściwościami zawartego w nich błonnika. Na przykład otręby pszenne są skarbnicą błonnika nierozpuszczalnego. Błonnik ten nie ulega strawieniu, przez co pełni rolę "miotełki", która przemieszczając się wzdłuż przewodu pokarmowego, zbiera niestrawione resztki żywności zalegające w jelitach. Otręby owsiane natomiast zawierają błonnik rozpuszczalny. On z kolei zwiększa wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, absorbuje cholesterol z żywności (zmniejsza więc jego poziom we krwi) i wiąże jony sodowe (przez co obniża ciśnienie). Spowalnia też wchłanianie glukozy ze spożywanych produktów (co prowadzi do obniżenia poziomu cukru we krwi).
Dodatkowo, błonnik, bez względu na jego rodzaj, w połączeniu z wodą zwiększa swoją objętość, przez co sprawia, że dość szybko czujemy się syci. Pomaga także usuwać z organizmu substancje szkodliwe dla zdrowia m.in. metale ciężkie i toksyny. Świetnie leczy i przeciwdziała zarówno zaparciom, jak i biegunkom. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie w diecie osoby dorosłej znalazło się ok. 27-40 g błonnika.
Co ważne, otręby przy tak bogatych możliwościach - nie tuczą. Warto więc, by stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Można dodawać je do zup, sosów, surówek i sałatek oraz posypywać nimi kanapki. Otręby Sante, zwłaszcza te z owocami, doskonale smakują także z jogurtem, kefirem, mlekiem czy produktami sojowymi.
Na polskim rynku dostępne są następujące rodzaje otrębów Sante: otręby pszenne, otręby owsiane, otręby żytnie, otręby granulowane z jabłkami, otręby granulowane ze śliwkami oraz otręby granulowane z żurawiną.