Sezon grillowy 2009 zapowiada się wyjątkowo smakowicie i inspirujące. Cztery nowe mieszanki przyprawowe Kamis dedykowane konkretnym potrawom z rusztu to doskonały sposób na letnie menu i smakowity pomysł na nową odsłonę tradycyjnych, grillowych potraw. Ogniste Skrzydełka, Warzywa Grillowane, Grzanki Złociste, Szaszłyki z grilla – sekretem wyjątkowego smaku tych mieszanek jest receptura oparta wyłącznie na naturalnych ziołach i przyprawach, bez dodatku wzmacniaczy smaku i aromatu. Oryginalne smaki popularnych dań z grilla oraz doskonały aromat najwyższej jakości ziół i przypraw …...



Skrzydełka (w pełni) Ogniste

Popularne dzięki kuchni amerykańskiej, pikantne skrzydełka zyskały w naszym kraju wielu zwolenników. Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS to pierwsza na rynku przyprawa dedykowana tylko drobiowym skrzydełkom grillowym. Jest to aromatyczna mieszanka, takich przypraw jak imbir i chilli z dodatkiem esencjonalnych suszonych pomidorów i skórki z cytryny. Dominującą nutą smakową mieszanki jest chili, stąd iście ognisty charakter produktu. Pikantność mieszanki przełamuje korzenny smak imbiru, czosnku oraz suszonych pomidorów. Dzięki takiej kompozycji smak skrzydełek jest niepowtarzalny, bardzo wyrazisty i pikantny a wygląd potrawy – złocisto-czerwony - niezwykle apetyczny. Przyprawa jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat.
Dla uzyskania dobrego efektu kulinarnego przyprawę należy wymieszać z olejem i odstawić na około 20 minut. Na bazie tego produktu można również przygotować skrzydełka słodko-pikantne, wystarczy pod koniec pieczenia skrzydełka posmarować ketchupem Kamis z dodatkiem miodu.

Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS, 25 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł

(aromatyczne) Szaszłyki z grilla

Szaszłyki to bardzo popularna potrawa grillowa, różnorodna i kolorowa, zależnie od dodanych składników. Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne gatunki mięsa: jagnięcinę, wołowinę, wieprzowinę i drób. Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla to aromatyczna mieszanka czosnku, kolendry, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku, jałowca, gałki muszkatołowej, gorczycy, ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Ziołowy, lekko słodki smak i intensywny aromat czosnku połączonego z wyrazistą kolendrą i korzennym jałowcem, sprawiają, że Przyprawa doskonale nadaję się do szaszłyków z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiowego.

Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla KAMIS, 20 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł

Warzywa (ziołowe i) Grillowane

Miłośnicy lekkiej kuchni na imprezach plenerowych najczęściej wybierają grillowane warzywa – bardzo zdrowe i pyszne. Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS to aromatyczna mieszanka czosnku, papryki słodkiej, oregano, tymianku, bazylii, szałwi, rozmarynu, ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat. To pierwsza na rynku mieszanka dedykowana tylko grillowanym warzywom. Dominującą nutę smakową mieszanki stanowią zioła: oregano, tymianek, bazylia, szałwia, rozmaryn. Gruboziarnista struktura nadaje grillowanym warzywom apetyczny, kolory wygląd. Mieszanką można również doprawić gotowe mieszanki warzyw mrożonych do podsmażania na patelni, szaszłyki warzywne, potrawy z warzyw duszonych typu ragout.

Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS, 20 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł

Grzanki Złociste (i chrupiące)

Złociste grzanki czosnkowe to hit kulinarny każdej imprezie – w plenerze i w domu. Przyprawa do masła czosnkowego Złociste grzanki KAMIS to doskonała, ziołowo- koperkowa z wyraźną czosnkową nutą, mieszanka, dzięki której ten chrupiący i pyszny przysmak jest zawsze w zasięgu ręki. Skład mieszanki stanowi kompozycja czosnku, koperku, natki pietruszki, tymianku i pieprzu czarnego. Przyprawa jest w pełni naturalna, bez dodatku substancji wzmacniających smak i aromat. Przyprawę należy dodać do masła i zostawić na około 20 minut. Potem wystarczy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie, w piekarniku bądź na patelni na złoto z każdej strony. Chrupiące, złociste, aromatyczne i pyszne…takie są grzanki z masełkiem z dodatkiem przyprawy. Masełko czosnkowe można również podać jako dodatek do pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla, posmarować tosty i upiec w tosterze.

Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki Złociste KAMIS, 10 g,
Cena rekomendowana: 1,89 zł-=-


Przepisy na grillowane (i nie tylko) smakołyki:


Skrzydełka ogniste na słodko
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:
1 kg skrzydełek, 6 łyżek ketchupu KAMIS, 2 łyżki miodu, 4 łyżki oleju, Przyprawa do potraw z grilla Skrzydełka Ogniste KAMIS


Przygotowanie:
Przyprawę wymieszać z olejem, dodać do skrzydełek i odstawić na 20 minut. Piec ok. 1 godz. w temp 200C. Ketchup wymieszać z miodem i na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować skrzydełka.

Włoski szaszłyk ze śliwkami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 2 godziny
Przygotowanie:
Składniki:
400g filetu z kurczaka lub indyka, 200g szynki parmeńskiej, 150g śliwek kalifornijskich, 3 cebule, 4 łyżki oleju, Przyprawa do potraw z grilla Szaszłyk z grilla KAMIS

Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki, dodać przyprawę, olej, wymieszać i odstawić na godzinę.
Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Każdą śliwkę owinąć plasterkiem szynki i nabić na szpadki na przemian z mięsem i cebulą. Po nabiciu szaszłyka kawałki mocno do siebie docisnąć. Piec na grillu lub w piekarniku ok.20 minut, często obracając.

Czerwona-zielona sałatka z warzyw
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 średnia cukinia, 1 papryka, 2 cebule, 10 pieczarek, 1 opakowanie kiełków, 6 łyżek oleju, 6 łyżek oliwy z oliwek, Przyprawa do potraw z grilla Warzywa Grillowane KAMIS

Przygotowanie:
Olej wlać na patelnie, wrzucić warzywa pokrojone na grube kawałki i smażyć na dużym ogniu ok. 5 minut. Dodać przyprawę, kiełki, wlać oliwę, wymieszać i całość smażyć, na małym ogniu, 5-10 minut. Podawać z bagietką.

Pieczone ziemniaczki z masełkiem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:
8 średnich ziemniaków do pieczenia, ¼ kostki masła (50g), ½ pęczka szczypiorku, 250g sera białego półtłustego, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, Przyprawa do masła czosnkowego Grzanki Złociste KAMIS

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać). Zawinąć w folię, ułożyć na ruszcie i piec ok. 1 godziny (jeśli nie chcemy tyle czekać, ziemniaki można wcześniej ugotować i tylko opiec na gorącym grillu - już nie owijając w folię).
Ziemniaki można również upiec w piekarniku – ok.1 godz. w temp. 200C (nie owijać w folię). Masło utrzeć z płaską łyżeczką przyprawy. Szczypiorek posiekać i razem z jogurtem i resztą przyprawy do masła dokładnie wymieszać z serem. Każdy ziemniak przekroić na pół tak, aby połówki były jeszcze połączone skórką. Na przekrojenie nałożyć nieco masła i łyżkę serka. Od razu podawać.
SMACZNEGO!


-=-