Fasola jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów jaki daje nam ziemia. Dzięki puszkom d’aucy przyrządzimy ją szybko i wygodnie zapewniając rodzinie dania bogate w składniki odżywcze.
Fasola jest obecnie coraz częściej nazywana „mięsem wegetarian”. Nazwę tą zyskała dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, przede wszystkim białka roślinnego. Znajdziemy w niej także wapń, potas i fosfor, a w niektórych gatunkach również żelazo oraz cynk. Fasola zawiera błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jest źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1. Biała fasola zawiera także witaminę E, odpowiedzialną za niszczenie niekorzystnych dla skóry wolnych rodników.

Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.

Ciekawym i łatwym do przyrządzenia przepisem może okazać się „Sałatka d’aucy z kurczakiem na słodko”. Połączenie kurczaka, kukurydzy i fasoli z ananasem oraz melonem pozwoli nam uzyskać wyrazisty, a zarazem bardzo przyjemny smak tego wartościowego dania.

Składniki na 4 porcje:

•    fasola czerwona d’aucy – 400 g
•    słodka kukurydza d’aucy – 400 g
•    filet z kurczaka – 300 g
•    ananas – 200 g
•    czerwona papryka – 200 g
•    ząbek czosnku
•    majeranek
•    przyprawa do kurczaka
•    sok z cytryny – 2 łyżeczki
•    oliwa
•    miód
•    liść sałaty i melon do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przypraw kurczaka i podsmaż odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d’aucy natomiast fasolę czerwoną d’aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając sos na bazie oliwy, przypraw oraz soku z cytryny.

Serwowanie:
Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.




-=-