Lista zakupów:
• 800 g żeberek wieprzowych
• 100 g miodu
• 50 ml sosu sojowego
• 100 g marchewki
• 100 g selera
• 100 g pietruszki
• cebula
• 80 ml oleju
• 100 g czekolady
Przyprawy KAMIS:
• 30 g Pieprzu czarnego młotkowanego
• 12 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
• Sól morska w młynku
• 1 łyżka Przyprawy do Żeberek
• 1 łyżka Musztardy Grillowej
• 80 g Czosnku w płatkach Specialite
Sposób przyrządzenia:
Żeberka pokrój na porcje natrzyj musztardą, przyprawą do żeberek i
obsmaż. Zalej wodą, dodaj krojone warzywa, czosnek płatki i duś pod
przykryciem ok. 30 min. Miód lekko podgrzej, rozpuść w nim czekoladę,
dodaj sos sojowy i rozgnieciony kardamon. Całość dokładnie wymieszaj.
Odcedzone żeberka posmaruj miodem i grilluj na rumiany kolor. Resztę
sosu użyj jako dip do żeberek. Podawaj z grubymi frytkami pieczonymi
ziemniakami, chipsami.