Widzimy i słyszymy Pigmejów z Konga, rozochoconych po spożyciu słusznej porcji niezwykłego miodu, nie wymagającego nawet fermentacji. Wierci nas w nosie od fajkowego (i czasem opiumowego) dymu, wypełniającego całkiem i niezupełnie legalne tawerny, gospody, puby i kawiarnie na całym świecie. Nawet język ma nieodparte złudzenie, że kosztuje nigeryjskiego burukutu lub brzoskwiniówki, którą pędzą w północnej Wirginii. A szósty zmysł? Cóż, nasze poczucie humoru będzie także usatysfakcjonowane w najwyższym stopniu:
Kiedy królowa Saba odwiedziła króla Salomona, była doprawdy zdumiona niesłychaną ilością podczaszych. Paradowali oni przed nim w równym szeregu, podczas gdy wychylał jeden kielich za drugim, a wszystkie „naczynia, z których pił król Salomon, były złote”. Mało prawdopodobne, że tak kosztowne sprzęty służyły do picia soku pomarańczowego.
fragment
"Radość picia" to wreszcie jedna z tych książek, które trzeba przeczytać. Choćby po to, by wiedzieć, od ilu stuleci towarzyszy człowiekowi alkohol, z jakiego języka pochodzi właściwie to słowo i od kiedy Amerykanie używają określenia „kac”. A także dla prawdziwej, niezmąconej niczym, przyjemności. „Radość picia” raz, proszę!
Barbara Holland jest amerykańską pisarką – autorką biografii (m.in. Katharine Hepburn), esejów (na przykład o byciu singielką: One.s Company: Reflections on Living Alone), wspomnień (When All the World Was Young: A Memoir), książek historycznych (jedną z nich jest monografia pojedynków: Gentelmen’s Blood: A History of Dueling from Swords at Dawn to Pistols at Dawn), a także książek humorystycznych (o kotach, poobiednich drzemkach, martini czy bekonie). Publikowała też w magazynach „Playboy”, „Glamour”, „Smithsonian” czy „Redbook”.
Kiedy królowa Saba odwiedziła króla Salomona, była doprawdy zdumiona niesłychaną ilością podczaszych. Paradowali oni przed nim w równym szeregu, podczas gdy wychylał jeden kielich za drugim, a wszystkie „naczynia, z których pił król Salomon, były złote”. Mało prawdopodobne, że tak kosztowne sprzęty służyły do picia soku pomarańczowego.
fragment
"Radość picia" to wreszcie jedna z tych książek, które trzeba przeczytać. Choćby po to, by wiedzieć, od ilu stuleci towarzyszy człowiekowi alkohol, z jakiego języka pochodzi właściwie to słowo i od kiedy Amerykanie używają określenia „kac”. A także dla prawdziwej, niezmąconej niczym, przyjemności. „Radość picia” raz, proszę!
Barbara Holland jest amerykańską pisarką – autorką biografii (m.in. Katharine Hepburn), esejów (na przykład o byciu singielką: One.s Company: Reflections on Living Alone), wspomnień (When All the World Was Young: A Memoir), książek historycznych (jedną z nich jest monografia pojedynków: Gentelmen’s Blood: A History of Dueling from Swords at Dawn to Pistols at Dawn), a także książek humorystycznych (o kotach, poobiednich drzemkach, martini czy bekonie). Publikowała też w magazynach „Playboy”, „Glamour”, „Smithsonian” czy „Redbook”.