Lista zakupów:
• 600 g wieprzowiny (chudej)
• 0,25 l soku jabłkowego
• 4 jabłka
• 100 g cukru
• 80 ml oleju
• 60 g masła
Przyprawy KAMIS:
• 30 g Przyprawy do potraw z grilla Klasycznej
• 18 ziarenek Kardamonu Owoce Specialite
• 1 łyżka Marynaty Staropolskiej
• 1 łyżeczka Octu Jabłkowego
Sposób przyrządzenia
Mięso pokrój na 30 plastrów. Lekko rozbij tłuczkiem. Z połowy oleju i przyprawy do grilla i marynaty staropolskiej zrób zalewę i zamarynuj nią mięso. Z cukru zrób karmel, rozcieńcz go sokiem jabłkowym, pod koniec dodaj masło. Jabłka wypestkuj, pokrój w grube plastry, posmaruj olejem, pokrop octem jabłkowym i grilluj krótko, aby nie rozmiękły. Mięso połóż na rozgrzanym grillu i upiecz. Do sosu karmelowego dodaj kardamon. Na talerzu ułóż mięso na przemian z jabłkami maczanymi w sosie. Resztą sosu polej mięso.