Cukier jest kompletnie pozbawiony substancji odżywczych, takich jak witaminy, czy sole mineralne. Jak wiemy cukier otrzymywany jest z buraków, zanim jednak trafi do naszych domów, jest dokładnie oczyszczany, filtrowany i krystalizowany. Bywa, że nie raz stosowanym w produkcji cukru zabiegiem jest wybielanie przy pomocy chlorku wapnia, który jest dla nas trucizną. Czysty cukier spożywczy to sacharoza - źródło kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego. W przypadku jego dużego spożycia staje się jedną z głównych przyczyn zachorowań na cukrzycę.
Często nie pamiętamy, albo nie zdajemy sobie sprawy, z tego że źródłem cukru nie jest jedynie cukier, który dodajemy do herbaty, czy kawy, ale również wiele owoców, soków owocowych, napojów gazowanych, ciast i przede wszystkim słodyczy.
Warto wyrobić sobie nawyk kontrolowania produktów, po jakie sięgamy w sklepie i ile substancji odżywczych one w sobie zawierają. Ważne, żeby wybierać pełnowartościowe produkty, a nie jedynie puste łyżeczki cukru. Na śniadanie przykładowo możemy ugotować sobie jajko na miękko lub na twardo, które zawiera jedynie 2 g cukru. Warto także wybierać mądrze owoce, jakie jemy. Dla porównania jeden grejpfrut zawiera w sobie 7 g cukru, a kiść winogron już 23 g.
Ciastka powinniśmy nauczyć się zastępować również czymś zdrowszym, np. twarożkiem wiejskim, do którego możemy dosypać orzechy, czy pełnowartościowe płatki. Jest to dużo zdrowsza i pożywniejsza opcja. Kiedy mamy ochotę na słodycze powinniśmy również zorientować się, co ma w sobie mniej cukru. Stosunkowo niedużo, bo 17 g cukru zawiera w sobie tabliczka gorzkiej czekolady, która również wyjdzie nam bardziej na zdrowie, chociażby dlatego, że posiada w sobie magnez.
Kupując jogurty i serki mamy również ogromny wybór, możemy przebierać w smakach. Jogurty owocowe posiadają jednak wcale nie małe ilości cukru, których już nie będą posiadały jogurty naturalne, czy bałkańskie. Możemy dodać do nich płatki zbożowe, czy ziarna (słonecznika, dyni), aby urozmaicić ich smak.
Istnieje alternatywa dla cukru - fruktoza, dostępna w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w dużych marketach. Fruktoza jest cukrem słodszym od sacharozy, w związku z tym używa się jej mniej, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny. Korzystne będzie dla nas także spożywanie w umiarkowanych ilościach naturalnego miodu, który w swoim składzie posiada wiele cennych dla naszego organizmu substancji.
Często nie pamiętamy, albo nie zdajemy sobie sprawy, z tego że źródłem cukru nie jest jedynie cukier, który dodajemy do herbaty, czy kawy, ale również wiele owoców, soków owocowych, napojów gazowanych, ciast i przede wszystkim słodyczy.
Warto wyrobić sobie nawyk kontrolowania produktów, po jakie sięgamy w sklepie i ile substancji odżywczych one w sobie zawierają. Ważne, żeby wybierać pełnowartościowe produkty, a nie jedynie puste łyżeczki cukru. Na śniadanie przykładowo możemy ugotować sobie jajko na miękko lub na twardo, które zawiera jedynie 2 g cukru. Warto także wybierać mądrze owoce, jakie jemy. Dla porównania jeden grejpfrut zawiera w sobie 7 g cukru, a kiść winogron już 23 g.
Ciastka powinniśmy nauczyć się zastępować również czymś zdrowszym, np. twarożkiem wiejskim, do którego możemy dosypać orzechy, czy pełnowartościowe płatki. Jest to dużo zdrowsza i pożywniejsza opcja. Kiedy mamy ochotę na słodycze powinniśmy również zorientować się, co ma w sobie mniej cukru. Stosunkowo niedużo, bo 17 g cukru zawiera w sobie tabliczka gorzkiej czekolady, która również wyjdzie nam bardziej na zdrowie, chociażby dlatego, że posiada w sobie magnez.
Kupując jogurty i serki mamy również ogromny wybór, możemy przebierać w smakach. Jogurty owocowe posiadają jednak wcale nie małe ilości cukru, których już nie będą posiadały jogurty naturalne, czy bałkańskie. Możemy dodać do nich płatki zbożowe, czy ziarna (słonecznika, dyni), aby urozmaicić ich smak.
Istnieje alternatywa dla cukru - fruktoza, dostępna w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w dużych marketach. Fruktoza jest cukrem słodszym od sacharozy, w związku z tym używa się jej mniej, a ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny. Korzystne będzie dla nas także spożywanie w umiarkowanych ilościach naturalnego miodu, który w swoim składzie posiada wiele cennych dla naszego organizmu substancji.