Tajemnica sukcesu udanych wypieków tkwi nie tylko w dobrych chęciach, ale również w doborze składników najlepszej jakości. Należą do nich Petit Beurre 100g Jutrzenki - tradycyjne herbatniki o delikatnym smaku i charakterystycznym zapachu dobrze wypieczonych ciastek. Jutrzenka jest ekspertem w ich produkcji. Ogromne, ponad 50-letnie doświadczenie i tradycja firmy sprawiają, że herbatniki mają tak wyśmienity smak oraz szereg unikalnych i jedynych w swoim rodzaju właściwości.
Petit Buerre 100g Jutrzenki to zwyczajne herbatniki o wyjątkowych cechach. Można się cieszyć ich smakiem na wiele sposobów. Idealnie pasująi w pełni ujawniają swoje walory smakowe jako dodatek do herbaty, kawy lub mleka.
Petit Beurre 100g Jutrzenki są również niezastąpione przy wypieku domowych ciast. Nie kruszą się tak, jak inne herbatniki tego typu, gdy je przycinamy i dostosowujemy do rozmiaru i kształtu formy. Ma to szczególne znaczenie podczas przygotowywania spodów do ciast, np. pod serniki. Ponadto, herbatniki te nie chłoną tak szybko wilgoci. Dzięki unikalnej, odpowiednio twardej konsystencji można je zalać tężejącą galaretką bez obawy, że przecieknie. Gospodynie domowe od lat używają herbatników Petit Beurre 100g Jutrzenki jako składnika zarówno tradycyjnych wypieków jak i ciast na zimno.
Wiosna i lato to doskonały sezon na przygotowanie ciast i deserów zwłaszcza z użyciem kultowych herbatników Petit Beurre 100g od Jutrzenki.
Przepis na sernik
Składniki :
1,25 kg białego, półtłustego twarogu
8 jajek
1 kostka masła
2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
¾ szklanki rodzynek
½ szklanki smażonej skórki pomarańczowej
100g białej czekolady
100g deserowej czekolady
3 opakowania herbatników Petit Beurre 100g Jutrzenka
Wykonanie:
Do melaksera włożyć ser, 1,5 szklanki cukru, masło i żółtka. Miksować razem na jednolitą masę. Na końcu dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z 8 białek, dosypać 0,5 szklanki cukru. Do masy serowej dodawać po łyżce ubitej piany i wymieszać razem obydwie masy. Sparzyć wrzątkiem rodzynki, osuszyć na papierowej serwetce i ostudzić. Pokroić skórkę pomarańczową. Do masy dołożyć osuszone i schłodzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszać.
Prostokątną lub okrągłą blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód herbatnikami Petit Beurre 100g Jutrzenka. Przełożyć masę serową do blaszki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, przed włożeniem sernika zmniejszyć do 150stopni. Sernik piec 60 minut. Na wierzchu ostudzonego ciasta ułożyć herbatniki Petit Beurre Jutrzenki 100g. Rozpuścić białą czekoladę z 0,5 szklanki mleka. Przygotowaną masą cienko posmarować sernik, a następnie zetrzeć deserową czekoladę na wiórki i posypać na samym wierzchu.
Smacznego!
-=-