Opracowanie prawidłowo zbilansowanej diety jest zadaniem niezwykle ważnym. Zdrowa dieta z odpowiednią ilością składników odżywczych przynosi fantastyczne efekty dla naszego zdrowia. Błonnik pokarmowy pomaga w lepszym trawieniu, wydłuża poczucie sytości po posiłku, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu kwasów tłuszczowych we krwi i obniża wchłanianie tłuszczu.

Prezentujemy 5 propozycji menu przygotowanych przez specjalistę ds. żywienia. Każda z nich zawiera zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dzienną dawkę błonnika.

Zupa Jarzynowa WINIARY Bukiet Warzyw

Śniadanie:
płatki owsiane (np. na mleku) – 40g (1/2 filiżanki) – 2,8g
II śniadanie: 1 jabłko – 3g
Obiad: Zupa Jarzynowa WINIARY Bukiet Warzyw - 3,9g
40g kaszy gryczanej (1/3 filiżanki suchej kaszy) – 2,4g
150g kalafiora – 3,6g
Podwieczorek: 50g śliwek suszonych (4-5 śliwek średniej wielkości) – 4,7g
Kolacja: 2 kromki chleba razowego – 5,9g
4 plasterki pomidora – 0,7g

Suma błonnik (g) = 27

Zupa z Zielonej Cukinii WINIARY Bukiet Warzyw


Śniadanie: 2 kromki chleba razowego – 5,9g
4 plasterki pomidora – 0,7g
II śniadanie: Bułka owsiana – 1,4g
Obiad: Zupa z Zielonej Cukinii WINIARY Bukiet Warzyw – 3,5g
40g ryżu brązowego (1/3 filiżanki suchego ryżu) – 3,5g
Kapusta biała zasmażana – 3,0g
Podwieczorek:
150g malin mrożonych (do koktajlu np.) – 1 szklanka – 10,1g

Suma błonnik (g) = 26,7

Barszcz Ukraiński WINIARY Bukiet Warzyw

Śniadanie: 40g Musli z owocami suszonymi (1/2 szklanki) – 3,2g
II śniadanie: 1 gruszka – 3,2g
Obiad: Barszcz ukraiński WINIARY Bukiet Warzyw – 3,1g
40 kaszy jęczmiennej perłowej (1/3 filiżanki suchej kaszy) – 2,5g
150g brokułów – 3,8g
Podwieczorek: 50 jabłek suszonych – 5,2g
Kolacja: 2 kromki pieczywa razowego pełnoziarnistego – 6,1g
Pomidor – 0,7g

Suma błonnik (g) = 27,8

Zupa Brokułowa WINIARY Bukiet Warzyw


Śniadanie: 40g płatków jęczmiennych (1/2 filiżanki) – 3,8g
II śniadanie: jabłko – 3,0g
Obiad: Zupa Brokułowa WINIARY Bukiet Warzyw – 3,7g
150g ziemniaków (1,5 ziemniaka) – 2,3g
150g fasolki szparagowej – 6,5g
Podwieczorek: 40g migdałów – 5,2g
Kolacja: 2 kromki chleba baltonowskiego – 4,5g
4 plasterki pomidora – 0,7g

Suma błonnik (g) = 29,7g

Zupa Pomidorowa WINIARY Bukiet Warzyw

Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego – 6,1g
Papryka (1/3) – 1g
II śniadanie: 3 rzodkiewki – 2,5g
Obiad: Zupa Pomidorowa WINIARY Bukiet Warzyw – 4,2g
150g ziemniaków – 2,3g
150g marchewki z groszkiem – 6g
Podwieczorek: Banan – 2,9g
Kolacja: 2 kromki chleba baltonowskiego – 4,5g

Suma błonnik (g) = 29,5