W kulinarnych zmaganiach przed Bożym Narodzeniem warto wykorzystać sprawdzone produkty. Vegeta jak zawsze uświetni smak wszystkich naszych potraw.
Przed nami najpiękniejsze święta i jedyny taki dzień w roku – Wigilia Bożego Narodzenia. Już niebawem ogarnie nas szał świątecznych przygotowań i zakupów, a związany z nim trud wynagrodzi nam potem radość ze spotkania z bliskimi. Po raz kolejny szukamy również kulinarnych pomysłów. Warto więc wykorzystać sprawdzone produkty z oferty Podravki.
Świąteczny karp nie obejdzie się tym razem bez najnowszej propozycji – Vegety Mix do ryb. Mieszanka delikanych ziołowych zapachów: bazylii, czosnku, imbiru, białej gorczycy, kopru, natki pietruszki oraz cebuli nada przygotowywanej potrawie lekki ziołowy aromat, a niewielka ilość cukru i kwasu cytrynowego wydobędzie i wzmocni specyficzny dla ryb smak. Vegeta Mix do ryb 20g kosztuje 1,30 zł.
Smakoszy wigilijnego bigosu ucieszy kolejny produkt - Vegeta Mix do bigosu. Połączenie białej gorczycy, czerwonej papryki, kolendry, kminku, imbiru, jagód, rozmarynu, kurkumy, czarnego pieprzu, liścia laurowego, chilli, cebuli oraz grzybów podkreśli tradycyjny, ceniony od pokoleń smak tej staropolskiej potrawy. Vegeta Mix do bigosu 20g kosztuje 1,30 zł.
Najnowszym produktem Podravki, który warto dodać do świątecznych potraw jest Vegeta Ziołowa. Zawarte w niej zioła regulują przemianę materii oraz wspomagają pracę układu trawiennego. Przyprawa jest kompozycją suszonych warzyw, pomidorów oraz bukietu 7 ziół charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej: oregano, bazylii, kolendry, majeranku, liścia laurowego, rozmarynu oraz pieprzu czarnego. Za Vegetę Ziołową 150g zapłacimy 3,99 zł.
Świąteczny karp z kukurydzą
Składniki dla 4 osób:
1 karp (około 1,5kg)
80g mąki
3 jajka
sól
100g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki mielonej
2 łyżeczki Vegety Mix do ryb
olej do smażenia
Sos kukurydziany:
2-3 łyżki oleju
200g cebuli
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
pieprz
50ml białego wina
200g słodkiej kukurydzy z puszki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Vegety
-=-
Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić, umyć, dobrze osuszyć i pokroić w dzwonka. Posypać je Vegetą Mix do ryb
i marynować przynajmniej pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie obtoczyć w mące, lekko posolonych roztrzepanych jajkach i w mieszance mąki kukurydzianej oraz mielonej czerwonej papryki. Tak panierowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony około 4 minut. Usmażoną wyłożyć na papier do odsączenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie, na rozgrzanym oleju poddusić posiekaną cebulkę, czosnek i część pietruszki. Od razu zalać 100 ml wody, winem, a następnie dodać Vegetę i pieprz. Dusić dolewając wody, dopóki cebula nie zmięknie. Następnie cebulę utrzeć na puree, włożyć z powrotem do naczynia i dodać trochę wody, kukurydzy i resztkę pietruszki. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać
z odrobiną wody i z sosem. Wszystko razem jeszcze krótko podgotować. Życzymy smacznego!