Włoskie menu to kombinacja tego co w kuchni najlepsze. Iście śródziemnomorski melanż mięs, warzyw, serów oraz przypraw. Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka” proponują na nadchodzące lato nową linię swoich produktów - kiełbasy włoskie.

Propozycją Pekpolu na tegoroczny sezon są kiełbasy włoskie - parzona i wędzona. Kiełbasy na wzór śródziemnomorskiego menu zawierają suszone pomidory, które stanowią nieodzowny element włoskiej kuchni, do tego drobno krojony ser żółty, oraz delikatny aczkolwiek wyczuwalny smak przypraw. Wszystkie te elementy łącznie wraz z dodatkiem wysokiej jakości mięsem wieprzowym, stanowią o niezwykłości i wyjątkowości włoskich kiełbas Pekpolu. Kiełbasa włoska wędzona i parzona to idealny produkt na grilla. Włoskie kiełbaski Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka to następna propozycja dla miłośników śródziemnomorskiej kuchni.

Sugerowana cena: 19,99 zł/kg

Włoskie kiełbaski z cukinią:

Składniki:
o    6 pęt włoskich kiełbasek (wędzona lub parzona Pekpolu)
o    1 duża cebula
o    1 czerwona bądź zieloną papryka
o    1-2 średnie cukinie
o    4 ząbki czosnku
o    2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
o    1 łyżka stołowa masła
o    4-5 świeżych listków bazylii
o    3-4 świeże listki oregano

Sposób przyrządzenia:

Kiełbaski tniemy w kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w paski, czosnek obieramy i rozgniatamy. Listki oregano i bazylii myjemy w bieżącej, wodzie następnie drobno siekamy. Cukinię myjemy i kroimy w talarki. Oliwę wlewamy do rondelka, wkładamy pokrojone kiełbaski i podsmażamy około 10 minut. Kiedy kiełbasa zaczynają nabierać kolorów, dodajemy cebulę i paprykę. Mieszając, czekamy aż warzywa zarumienią się. Wtedy dodajemy czosnek, oregano i bazylię. Zarumienione kiełbaski i warzywa układamy na talerzu. Do rondelka wrzucamy masło i wkładamy cukinię dbając by każdy talarek równomiernie się przysmażył. Gdy talarki nabiorą złotego odcienia, z powrotem wrzucamy kiełbaski wraz z warzywami do rondelka i całość mieszamy. Podgrzewamy około 2 minut. Pamiętamy aby cukinia była brązowa i delikatnie twarda. Podając nasze danie możemy posypać parmezanem. Buon appetito!