Składniki:
600g cukinii,
1 łyżka sos sojowego TaoTao
jako dip słodko-pikantny sos chili TaoTao
2 łyżeczki miodu,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/4 naturalnego jogurtu,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzania:
Marynata – do naczynia dodajemy miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sos sojowy i zioła prowansalskie. Cukinię myjemy, kroimy w podłużne plastry grubości około 1/2 cm. Solimy z obu stron i zanurzamy w marynacie. Odstawiamy na 1/2 godziny, a następnie pieczemy na grillu z obu stron ok. 2 – 3 minuty. Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię serwujemy z jogurtem oraz słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.
Smacznego!