Warto więc wiedzieć, że wszystkie dostępne produkty Alpro soya są w 100 % naturalne, składają się tylko ze składników pochodzenia roślinnego, nie zawierają cholesterolu, laktozy i białka nabiałowego. Są natomiast bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym Omega-3 i Omega-6), posiadają dużą zawartość wysokowartościowego białka oraz minerałów i są naturalnym źródłem fitoestrogenów, w tym izoflawonów. Wszystko to sprawia, że produkty sojowe są lekkostrawne i stanowią pożywne oraz smaczne urozmaicenie diety. Produkty Alpro soya nie zawierają przy tym żadnych konserwantów, sztucznych barwników czy dodatkowych substancji smakowych.
Na polskim rynku dostępne są deserki waniliowe, czekoladowe i karmelowe Alpro. Delikatne i lekkie są świetną przekąską w ciągu dnia lub pysznym zwieńczeniem zdrowego posiłku. Napoje sojowe, oprócz wariantu naturalnego, występują też w odmianie waniliowej, czekoladowej, Macchiato i owoców leśnych. Dla dzieci przygotowano napój sojowy Junior z formułą wzrostu. Osoby, które chcą wykorzystać soję w kuchni, mogą na bazie napojów smakowych przygotować pyszne lody: waniliowe, owocowe, czekoladowe, kawowe lub oryginalne drinki, a także wykorzystać jako dodatek do potraw np. zup, sosów czy naleśników, a nawet kawy lub herbaty. Naturalne napoje sojowe znajdują zastosowanie w wielu przepisach kulinarnych. Przykładem jest poniższa receptura na smaczną, kremową zupę pomidorową, do przygotowania której wykorzystamy napój sojowy Alpro soya (użyć możemy napój sojowy z wapniem naturalny, napój sojowy bez cukru i soli lub napój sojowy naturalny Light).
Kremowa zupa pomidorowa na bazie napoju sojowego
Składniki:
• średniej wielkości, grubo posiekana cebula
• średnia marchew, grubo posiekana
• duży pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę oraz ok. 750 g dojrzałych pomidorów o dobrym smaku, pokrojonych na większe kawałki
• seler, grubo posiekany
• 2 łyżki stołowe delikatnej oliwy z oliwek (typu light)
• 2 łyżki stołowe mąki
• 3-4 gałązki natki pietruszki
• 150 ml skoncentrowanego bulionu warzywnego
• 500 ml napoju sojowego Alpro soya o smaku naturalnym
• 250 ml śmietany lub naturalnego napoju sojowego Alpro soya (do uzyskania zupy o mniej kremowej konsystencji)
• ew. listki bazyli do ozdobienia podawanej w miseczce zupy
Przygotowanie:
Smażymy cebulę oraz warzywa na oliwie przez 3-4 minuty aż lekko zmiękną. Mieszając, dodajemy mąkę, pomidora, listki pietruszki i bulion. Wciąż mieszając, doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Nakrywamy naczynie pokrywką i gotujemy ok. 20 minut lub do momentu, aż warzywa całkowicie zmiękną. Dodajemy 500 ml napoju sojowego Alpro soya, a następnie całość przelewamy przez sitko, przecierając przez jego oczka pomidory, nadające zupie gęstości. Mieszając, wlewamy śmietanę (lub napój sojowy Alpro soya, gdy chcemy, by zupa miała mniej kremową konsystencję) i całość podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy w miseczkach, ozdobionych przykładowo listkami bazylii.
Porada: aby przyspieszyć przygotowanie zupy, zamiast dojrzałych pomidorów, użyć można 400 ml gęstego, gotowego soku z pokrojonych pomidorów.
Porcja na 4 osoby, czas przygotowania składników 10 minut, czas gotowania 30 minut, wartość energetyczna na porcję ok. 350 kcal.