Przedstawiamy przepis na pyszne szaszłyki o orientalnym smaku. Będziemy je podawać ze słodko-pikantnym sosem chili TaoTao.

Składniki:

około 80 dag polędwicy wieprzowej,
25g suszonych śliwek,
1 duża czerwona i żółta papryka,
cebula.

Marynata sojowo-pieprzowa:
1/4 szklanki sosu sojowego ciemnego TaoTao,
2 łyżki sosu pieprzowego TaoTao,
1/4 szklanki oleju sezamowego TaoTao,
2 ząbki czosnku,
tymianek i rozmaryn.

Sposób przyrządzania:

Mięso czyścimy i kroimy w równą kostkę. Z podanych składników przyrządzamy marynatę, zalewamy nią mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Cebulę i papryki kroimy w równą kostkę, suszone śliwki zalewamy wrzątkiem, aby zmiękły. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, aby nie przypaliły się na grillu. Warzywa, mięso i śliwki nadziewamy na przemian na patyczki, lekko zwilżamy pozostałą marynatą i pieczemy na grillu około 10 – 15 minut.

Smacznego!