Jeśli lubisz kawę, pamiętaj, że na jej smak wpływa nie tylko jej rodzaj i sposób parzenia, ale także dodatki, które wybierasz, takie jak mleko i cukier. Dlatego nim sięgniesz po filiżankę swojego ulubionego napoju, pomyśl o odpowiednich kawowych dodatkach, aby smak kawy w ich towarzystwie zyskał nowy wymiar.
Wyrafinowany smak espresso
Espresso to idealny sposób na rozpoczęcie dnia oraz
na dawkę kawowej energii popołudniu. Espresso powinno się przygotowywać z wysokogatunkowej kawy mielonej takiej jak, mielona Prima Impresja, najlepiej w ekspresie ciśnieniowym. Ten sposób parzenia wydobędzie głębię harmonijnego smaku i aromatu Primy Impresji. Jednak sekret mocnego i aromatycznego espresso kryje się nie tylko
w doborze kawy i sposobie jej parzenia. Równie ważny jest sposób jej podania. Serwując ten aromatyczny napój, nie zapomnij o podaniu wody mineralnej, którą pijemy przed espresso. Pozwala to oczyścić kubki smakowe i w pełni delektować się wyrafinowanym smakiem kawy. Niektórzy znawcy są zdania, że wodę mineralną dodaje się także po espresso. Wielu smakoszy espresso poleca również podawanie tej kawy z plasterkiem cytryny. -=-
Mleczna łagodność
Jeśli nie jesteś wielbicielem mocnej kawy, spróbuj Cafe Latte. Aby Cafe Latte urzekło Cię swoją delikatnością ważna jest nie tylko dobra kawa np. delikatna i łagodna rozpuszczalna Prima Finezja, ale także mleko. Zawsze wybieraj to z 1,5 lub 2% zawartością tłuszczu. Tylko takie mleko można spienić w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą specjalnych ręcznych przyrządów. Mleko powinno być także schłodzone. Kawę możesz udekorować cynamonem, posypać kakao lub wiórkami czekoladowymi. Do Prima Latte idealnie pasuje małe słodkie co nieco – lekki kawowy torcik, deserowe ciasteczka czy apetyczne czekoladki.
Słodka kawa
Nie wyobrażasz sobie kawy bez dodatku cukru? Jeśli tak, to zawsze wybieraj biały, drobno zmielony cukier, który szybko się rozpuszcza. Jest to szczególne ważne w przypadku kawy
z mleczna pianką. Mieszanie niszczy bowiem te puszystą strukturę. Zrezygnuj więc z cukru
w kostkach. Brązowy cukier nie jest również dobrym rozwiązaniem, ponieważ ma specyficzny smak, który nie każdemu kawoszowi może przypaść do gustu.
-=-
Z nutką alkoholu
Do kawy świetnie pasuje dodatek alkoholu. Kropla koniaku czy rumu uszlachetnia smak espresso i rozgrzewa. Jeśli chcesz skosztować kawy we włoskim stylu, zaparz mieloną Primę Finezję i dodaj grappy.
Z aromatycznym syropem
Do kawy możesz też dodać aromatycznego syropu. Szczególnie delikatna Cafe Latte dobrze komponuje się ze smakowymi dodatkami. Jego smak zależy
od Ciebie: wybierz kawę z nutką wanilii, cynamonu czy czekolady.
Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Pamiętaj, ze na jej smak wpływ, prócz rodzaju i jakości kawy, sposobu jej parzenia, wpływ mają także dodatki.