Składniki na sos:
75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
20 g kalifornijskich orzechów włoskich
1 łyżka oleju z orzechów włoskich
pieprz
szczypta chili w proszku
pół opakowania rzeżuchy
Ponadto:
50 g bekonu w plastrach
4 jajka (rozmiar M)
sól, pieprz
50 g sera gorgonzola
1 łyżka oleju
8 kromek z bagietki
Przygotowanie:
1. Cranberries posiekać grubo, orzechy drobno. Oba składniki wymieszać z olejem z orzechów, pieprzem i chili w proszku. Rzeżuchę ściąć i dodać do pozostałych składników.
2. Bekon pokroić w kostkę. Na patelni przysmażyć na chrupiąco, osuszyć na ręczniku papierowym.
3. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola. Olej wlać na patelnię i rozgrzać. Wlać mieszankę jajeczną i poczekać, aż się zetnie.
4. Kromki bagietki przypiec na ruszcie. Omlet pokroić na kawałki i ułożyć na kromkach bagietki. Na to nałożyć trochę sosu i udekorować bekonem. Resztę sosu podać w oddzielnym naczyniu.
Wartości odżywcze jednej porcji:
Wartość energetyczna: 394 kcal / 1652 kJ Białko: 15 g Tłuszcz: 22 g Węglowodany: 36 g