Składniki dla czterech osób:
600 g ziemniaków, lekko mączystych po ugotowaniu
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Na dip z cranberries:
1 cebulka-dymka
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
200 ml sosu chili (słodko-kwaśnego)
3 łyżki ketchupu
2–3 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą dokładnie szorując. Następnie pokroić je w cienkie kliny. Olej rozgrzać na dużej patelni teflonowej. Smażyć na nim ziemniaki przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. Przyprawić solą i pieprzem. Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cranberries posiekać. Sos chili połączyć z ketchupem, curry, cranberries i dymką. Podawać z frytkami ziemniaczanymi.
Rada: Na przyjęcie z grillem ziemniaki pokroić w plastry i posmarować olejem. Piec na grillu na węgiel drzewny.