Składniki:
1 dojrzałe mango
sok z 1 limonki
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1 mała zielona papryczka chili
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
sól
400 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
pieprz
według upodobania kilka łodyg selera naciowego
Przygotowanie:
Mango obrać, oddzielić miąższ od włóknistej pestki. Miąższ zmiksować na puree z sokiem z limonki. Cranberries drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić, umyć i także drobno posiekać. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Cranberries, chili i imbir dodać do puree z mango i przyprawić szczyptą soli.
Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Nadziewać je metodą harmonijkową na patyczki do szaszłyków zwilżone wodą. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć na nim szaszłyki z obu stron po 2–3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Szaszłyki podawać z sosem z mango i cranberries oraz – według upodobania – z łodygami selera naciowego.
Rada: Szaszłyki można także przygotowywać na grillu na węgiel drzewny.
Wartości odżywcze jednej porcji:
Wartość energetyczna: 246 kcal / 1027 kJ Białko: 25 g Tłuszcz: 6,6 g Węglowodany: 22 g