Składniki:
Ciasto:
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos do babeczek:
3 gałązki świeżej bazylii
5 łyżek gęstego, zredukowanego sosu balsamicznego
Sos balsamiczny:
1/2 szklanki octu balsamicznego
5 łyżek brązowego cukru
4 gałki lodów Carte d’Or Sorbet Malinowy
Wykonanie sosu balsamicznego:
W małym garnku wymieszać ocet z cukrem, postawić na kuchence i zagotować. Zmniejszyć ogień i stale mieszając zredukować płyn o połowę przez odparowanie. Sos jest gotowy gdy ma gęstą konsystencję. Wystudzony można przechowywać w lodówce i używać do deserów lub sałatek.
Wykonanie deseru:
Zagnieść zwarte ciasto ze wszystkich składników. Wyłożyć nim małe formy do babeczek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st C, wstawić foremki z ciastem na ok. 10-15 minut, aż do zarumienienia. Wyjąć babeczki z piekarnika, ostudzić, wyjąć z foremek (upieczone babeczki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień i wykorzystać do innych deserów). Drobno pokroić świeżą bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji. Bazylię wymieszać z sosem balsamicznym. Na babeczkę nakładać dużą porcję lodów Carte d’Or Sorbet Malinowy, polać sosem, udekorować świeżą bazylią.