Babskie spotkanie? Czemu nie! Niezobowiązujące stroje, dużo spontaniczności oraz kobiecego humoru. Ta coraz modniejsza forma spędzania wolnego czasu w gronie przyjaciółek to wyśmienity sposób na relaks i odpoczynek. A gdyby tak zorganizować wieczór pod znakiem pomidora? Takie spotkanie wpisze się w trend zdrowego odżywiania, gdyż pomidory – zarówno te świeże, jak i z kartonika – są niskokalorycznym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i E, naturalnych przeciwutleniaczy oraz likopenu (silnego antyoksydantu). Proste, lecz smaczne menu warto skomponować z dań przygotowanych przez każdą z pań z wykorzystaniem Pomidorów krojonych od Podravki oraz świeżych, ozdobnych pomidorów koktajlowych.

Pomidory krojone od Podravki to produkt gotowy do natychmiastowego spożycia oraz składnik sosów, zapiekanek i przekąsek. W przypadku wielu dań Pomidory krojone są wygodną alternatywą dla świeżych pomidorów przez cały rok. Ich stosowanie nie wymaga bowiem mycia, parzenia i obierania. Pewność walorów smakowych i odżywczych gwarantuje firma Podravka, która do produkcji wykorzystuje wyłącznie aromatyczne, wysokiej jakości pomidory dojrzałe w słońcu Południowej Europy. Dodatkowymi walorami produktu są 390 gramowy kartonik z perforacją ułatwiającą otwieranie.

Pomidory krojone od Podravki przydadzą się do przyrządzenia pomidorowego gazpacho, gorącej zapiekanki w stylu włoskim, cukiniowo – bakłażanowego leczo, tortilli z kurczakiem i warzywami oraz pikantnych lub łagodnych dipów podawanych ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Do dań tych warto dodać także sałatkę grecką oraz koreczki ze świeżymi pomidorami koktajlowymi, kulkami mozzarelli i listkami bazylii. Dla podkreślenia pomidorowego charakteru spotkania, do picia polecamy zdrową wodę z plasterkiem cytryny, a późniejszą porą popularny koktajl – Krwawą Mary z łodyżką selera naciowego.

Specjalnie na ten wieczór, Podravka poleca przepis na „Zapiekankę z pomidorami”:

Składniki:

Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 jajko
30g tartego parmezanu
2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
50 ml oliwy
300g świeżych papryk
3 kartoniki Pomidorów krojonych firmy Podravka
1 łyżka Vegety Ziołowej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonej bazylii
1 łyżeczka cukru
130g sera ricotta

Przygotowanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, soli, oliwy, masła, jajek, tartego sera i śmietany zagnieść lekkie ciasto. Odstawić je w chłodne miejsce na 30 minut. Na szerokiej patelni polanej oliwą, podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać Pomidory krojone Podravki. Doprawić Vegetą Ziołową, posiekaną bazylią oraz cukrem. Dusić na wolnym ogniu, aż sok z warzyw wyparuje. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Część ciasta włożyć do blachy (wielkości ok. 15×20 cm) wysmarowanej olejem i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ْ stopni. Na wpół upieczone ciasto wyciągnąć, rozprowadzić wystudzone nadzienie z pomidorów, a następnie ricottę. Pozostałe ciasto pokroić nożem na paski i ułożyć w kratkę na pomidorach i serze.

Serwowanie:
Zapiekankę podawać schłodzoną.

Rada:
Paski z ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i tak zapiekać.