Porcje dla czterech osób. Czas przygotowania wynosi 20 minut + czas chłodzenia.

Składniki:

Na masło żurawinowo-musztardowe:
100 g miękkiego masła
2 łyżki ziarnistej musztardy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy z uprawy organicznej
sól, pieprz
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Ponadto to:
4 kotlety z łososia
kilka kropli oleju
sól, różowy pieprz
według gustu – mięta lub pomarańcza do przybrania

Przygotowanie

Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, cranberries drobno posiekać i dodać do masła. Masło schłodzić. Kotlety z łososia posmarować olejem. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 3 minuty. Kotlety przyprawić solą i różowym pieprzem. Podawać z masłem żurawinowo-musztardowym.  Przybrać miętą i pomarańczami.





Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 493 kcal, 2062 kJ Białko: 37,3 g Tłuszcz: 35,1 g Węglowodany: 9 g