Składniki:
Na masło żurawinowo-musztardowe:
100 g miękkiego masła
2 łyżki ziarnistej musztardy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy z uprawy organicznej
sól, pieprz
40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Ponadto to:
4 kotlety z łososia
kilka kropli oleju
sól, różowy pieprz
według gustu – mięta lub pomarańcza do przybrania
Przygotowanie
Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, cranberries drobno posiekać i dodać do masła. Masło schłodzić. Kotlety z łososia posmarować olejem. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 3 minuty. Kotlety przyprawić solą i różowym pieprzem. Podawać z masłem żurawinowo-musztardowym. Przybrać miętą i pomarańczami.
Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 493 kcal, 2062 kJ Białko: 37,3 g Tłuszcz: 35,1 g Węglowodany: 9 g