Składniki:
2 kwaskowate jabłka
500 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
pół laski wanilii
1 mała laska cynamonu
50 g cukru
40 g skrobi spożywczej
80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Na sos waniliowy:
500 ml mleka
2 łyżki skrobi spożywczej
pół laski wanilii
50 g cukru
4 świeże żółtka (rozmiar M)
Przygotowanie:
Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obrać i pokroić. Sok z cranberries wlać do rondla. Dodać pokrojone jabłka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ, który razem z łupiną wrzucić do rondla. Dodać cynamon i cukier. Zagotować powoli i gotować na małym ogniu przez 4–6 minut. Skrobię rozprowadzić małą ilością wody i zmieszać z sokiem. Dodać cranberries i zagotować raz, stale mieszając. Kisiel żurawinowy odstawić do ostygnięcia. Odlać 100 ml mleka i zmieszać ze skrobią. Pozostałą część mleka przelać do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ, który wrzucić razem z łupiną do mleka. Mleko gotować na małym ogniu przez 3–5 minut. Wyjąć łupinę. Do mleka dodać cukier i rozprowadzoną skrobię, wymieszać, zagotować raz, stale mieszając. Żółtko roztrzepać z odrobiną sosu waniliowego i dodać do sosu mieszając ubijaczką do piany. Pozostawić do ostygnięcia. Kisiel żurawinowy podawać z sosem waniliowym.
Wartości odżywcze jednej porcji ok.:
Wartość energetyczna: 545 kcal/2284 kJ Białko: 8,9 g Tłuszcz: 11,6 g Węglowodany: 100 g
Wartości odżywcze jednej porcji ok.:
Wartość energetyczna: 545 kcal/2284 kJ Białko: 8,9 g Tłuszcz: 11,6 g Węglowodany: 100 g