Porcje dla czterech osób. Czas przygotowania wynosi 10 minut + czas chłodzenia.

Składniki:

300 g malin (świeżych lub mrożonych)
250 ml maślanki
500 g chudego jogurtu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny z uprawy organicznej
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki brązowego cukru
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
30 g kalifornijskich orzechów włoskich
1 łyżeczka oleju
mięta lub melisa do przybrania

Przygotowanie:

Maliny przetrzeć przez sito. Wymieszać z maślanką, jogurtem, skórką z cytryny, cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru. Dodać ok. 2/3 cranberries. Mieszankę dobrze schłodzić. Orzechy posiekać. Na małej patelni rozgrzać olej. Uprażyć na nim orzechy. Orzechy, pozostałą część cukru i resztę cranberries wymieszać. Mieszanką posypać chłodnik. Przed podaniem udekorować miętą lub melisą.


Wartości odżywcze jednej porcji ok.:
Wartość energetyczna: 303 kcal/1273 kJ  Białko: 10,8 g Tłuszcz: 8,6 g Węglowodany: 46 g