Dziś propozycja czegoś co pasuje zarówno na kanapkę jak i do wykwintnych dań. Mowa o pokrojonej w spore kawałki papryce przyprawionej dużą ilością czosnku. Skład:
Papryka (4-5 dużych sztuk)
Czosnek (ilość w zależności od upodobań)
Przyprawy sól, pieprz, curry (odrobina) , Tabasco w wersji pikantnej
Olej

Papryki myjemy, kroimy na spore podłużne kawałki. Odcinamy białe kawałki ze środka oczywiście wraz z pestkami. Następnie paprykę dusimy, do czasu aż będzie miękka, w bulionie. Możemy także podsmażyć paprykę (jest wtedy bardziej krucha i smakuję wyśmienicie) w szczególności gdy użyjemy oliwy z oliwek. W czasie przygotowywania papryki kroimy czosnek na drobne kawałki. Lepiej go pokroić niż wyciskać daje wtedy lepszy aromat. Gdy papryka jest już miękka wkładamy wszystko do jednego garnka, dokładnie mieszamy i lekko podgrzewamy. W wersji "na ostro" dodajmy Tabasco. Oczywiście potrawę można wzbogacić o inne składniki np. drobno pokrojoną podsmażoną cebulę.

Smacznego!