Smak indyjskich lodów Kulfi idealnie uzupełni herbata Lipton Indian Chaï, którą możesz podawać także schłodzoną. Takie połączenie stanowi idealny zestaw na letnie dni. Lipton Indian Chaï to tradycyjna indyjska herbata Assam z dodatkiem przypraw korzennych, jabłka, cynamonu i imbiru, uchwycona w delikatnej torebce piramidce sprawi, że zasmakujesz w Indiach, wyjątkowych i pełnych egzotyki.

Składniki na lody Kulfi:

•    3 szklanki mleka w proszku
•    3/4 szklanki śmietanki
•    6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
•    1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
•    1/3 szklanki cukru pudru
•    1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych

Jak przygotować indyjskie lody Kulfi?

W dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, dodaj strączki kardamonu i szafran, a następnie doprowadź do wrzenia. Natychmiast zmniejsz płomień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając, aż płyn zmniejszy objętość  do około 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia. Przelej przez sitko do dużej miski, usuń strączki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe. Rozlej kulfi do sześciu foremek o objętości 1/2 szklanki, przykryj wszystkie folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami.

Smacznego!