Składniki na lody Kulfi:
• 3 szklanki mleka w proszku
• 3/4 szklanki śmietanki
• 6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
• 1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych
Jak przygotować indyjskie lody Kulfi?
W dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, dodaj strączki kardamonu i szafran, a następnie doprowadź do wrzenia. Natychmiast zmniejsz płomień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając, aż płyn zmniejszy objętość do około 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia. Przelej przez sitko do dużej miski, usuń strączki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe. Rozlej kulfi do sześciu foremek o objętości 1/2 szklanki, przykryj wszystkie folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!