Jesienna aura bywa kapryśna. Dni stają się coraz krótsze, wakacyjną opaleniznę możemy oglądać tylko na zdjęciach. We wrześniu dzieci rozpoczynają rok szkolny, a my, po okresie wypoczynku, wracamy do swoich codziennych obowiązków, przeplatając je tęsknotą za letnim czasem.

Istnieje sposób, by zapobiec melancholii i zmęczeniu – spożywać codziennie 5 porcji warzyw, owoców lub soku, które dostarczają nam cennych witamin i minerałów, wypłukiwanych w ciągu dnia z organizmu. Tak możemy wraz z rodziną podjąć nowe wyzwania – z uśmiechem i optymizmem.

Początek roku szkolnego to trudny okres zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, ponieważ powrót do codziennych obowiązków zwiększa nasz stres oraz zmęczenie. Niestety, nie możemy liczyć na pomoc aury, która w tym trudnym czasie dodatkowo przysparza nam powodów do zmartwień. Chłodne poranki i wieczory, zimny wiatr czy mniejsza ilość słońca powodują zmniejszenie naszej odporności i jesienne przeziębienia. W takich momentach sięgamy po czekoladę, by osłodzić sobie te trudne chwile. Jest jednak inny sposób, by zdrowo i skutecznie przejść przez jesienny czas – jedzenie odpowiedniej ilości owoców i warzyw pomaga zachować naturalną odporność organizmu, a zdrowy i silny organizm lepiej radzi sobie ze zmianą temperatur czy porannym chłodem. Nasza świetna kondycja oraz dobre samopoczucie bezpośrednio przekładają się na domową atmosferę, a zarazem na samopoczucie naszych dzieci – uśmiechnięci, zadowoleni dorośli to spokojne i pewne siebie pociechy. Sprawdzonym sposobem na wzmocnienie organizmu jest witamina C, którą znajdziemy w cytrynie, pietruszce czy porzeczce oraz w soku z cytrusów. Sok, warzywa oraz owoce, dodające pozytywnej energii, powinny stać się podstawowym elementem codziennej diety. Ważne jest, by pamiętać o systematyce i różnorodności w spożyciu warzyw, owoców i soków. Jak mówi dr Agnieszka Jarosz: „Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, m.in. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich wypłukiwana jest lub ulatnia się z organizmu już po kilku godzinach od ich spożycia”.Dlatego też, zwłaszcza w jesienne dni, warto regularnie dostarczać organizmowi odpowiednie dawki energii, witamin i składników mineralnych. Długi, spokojny spacer, ciekawa książka i odpowiednio zbilansowana dieta– to świetny sposób na jesienną chandrę.

Doskonale wiemy, jak bardzo stresujący jest początek roku szkolnego dla naszych pociech. Dlatego, by pomóc milusińskim w jak najlepszym dostosowaniu się do wymagań uczniowskich, musimy pamiętać nie tylko o nowym piórniku czy podręcznikach, ale także o przygotowaniu zdrowotnym dzieci, które wpływa na ich dobre samopoczucie. Optymalnym rozwiązaniem w takiej sytuacji staje się optymalna dieta. Jej niezbędnym elementem jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, które dostarczą młodemu organizmowi wymaganą ilość witamin, dzięki którym codzienne dziecięce wyzwania staną się ciekawą przygodą, a nie przykrym obowiązkiem. Dla codziennej diety naszych dzieci niezbędne stają się warzywa i owoce, które zawierają magnez, potas oraz wapń (banany, jeżyny, gruszki, jabłka czy pomidory) a także witamina A (znajdująca się w marchwi, morelach i sokach marchwiowych) oraz witamina E, którą znaleźć możemy w suszonych owocach, szpinaku, kalafiorze czy w brokułach. Jesienne plony umożliwiają nam zróżnicowanie diety. Zyskujemy możliwość podawania dzieciom porcji zdrowia na talerzu w atrakcyjny sposób – komponując warzywno-owocowe zestawy z tradycyjnych jabłek, gruszek, marchewki, porów czy pomidorów, ale także brzoskwiń, moreli czy winogron – coraz bardziej popularnych w Polsce. Możemy pokazać, że zdrowe jedzenie jest smaczne i przyjemne. Istotne okazuje się również to, że nasze dzieci dużo czasu spędzają w szkole. Dobrym rozwiązaniem jest więc zapakowanie pociechom do tornistra 2 porcji – owocu i soku. Dziecko między lekcjami wygodnie zagryzie jabłko czy banana i wypije sok. Gdy nasz mały buntownik lub oponentka nie chce jeść warzyw i owoców czy pić soków, warto użyć argumentu, że wszystkie te produkty dodają sił, pomagają zachować świetną sylwetkę oraz przekonywać, że wiele znanych gwiazd również bardzo lubi porcje natury. -=-

Według badań przeprowadzonych w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, Polacy w dalszym ciągu jedzą o wiele mniej owoców i warzyw oraz piją mniej soków niż inni Europejczycy. Wielu rodziców nadal nie ma świadomości, jak istotna dla ich pociech pozostaje zbilansowana dieta, która uwzględnia każdego dnia 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Dlatego też celem drugiej części kampanii jest zachęcenie jeszcze większej liczby rodziców do zmiany przyzwyczajeń konsumenckich, zachęcenie ich do spożywania i podawania swoim dzieciom warzyw, owoców lub soku.

Co to jest porcja?
Porcja to jeden średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub szklanka soku.
Przykładowe porcje:
•    jabłko
•    gruszka
•    banan
•    pomarańcza
•    brzoskwinia
•    2–3 mandarynki
•    3–4 śliwki
•    100 dag jagód, malin, truskawek lub porzeczek
•    marchewka
•    pomidor (lub 3–4 pomidory malinowe)
•    ogórek
•    talerz zupy zawierającej warzywa i ugotowanej na wywarze z warzyw
•    10 dag suszonych owoców,
•    10 dag surówki
•    porcja sałatki zawierająca nie mniej niż 10 dag warzyw lub owoców
•    10 dag warzyw (gotowanych lub grillowanych)
•    15 dag dżemu, marmolady lub konfitury
•    20 dag szarlotki lub innego ciasta, którego 50% stanowią świeże lub
przetworzone owoce
•    szklanka soku.