Składniki:
• 1/2 szklanki ryżu (najlepiej carlose)
• 3 szklanki mleka w proszku
• 1/3 szklanki cukru pudru
• 6 strąków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
• 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
• 1/4 szklanki rodzynek posiekanych
• 3 duże mango, pokrojone
• 1/3 szklanki płatków migdałowych, prażonych
• 1/3 szklanki śmietanki
Jak przygotować indyjski deser Kheer?
Opłucz ryż pod zimną wodą. Następnie umieść go w średnim rondlu z wrzątkiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut bez przykrycia. Dokładnie odcedź. Połącz w dużym rondlu mleko, cukier, kardamon oraz cynamon i doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż, zmniejsz ogień i gotuj 20 min na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie większość mleka. Zdejmij z ognia. Dodaj rodzynki, mango i połowę płatków migdałów. Podawaj posypane pozostałymi migdałami i polane śmietanką.
Smacznego!
Smacznego!