O dobroczynnym wpływie pieczywa pełnoziarnistego na system trawienny, a co za tym idzie na zachowanie smukłej sylwetki, wiemy już od dawna. Lekarze i dietetycy polecają pieczywo pełnoziarniste, wielozbożowe oraz żytnie, podkreślając jego przewagę nad pszennym. Pieczywo pełnoziarniste jest wypiekane z mąki, do przygotowania której używa się pełnych ziaren, nie pozbawionych żadnego z elementów składowych: jądra, kiełka i łuski. Dzięki temu pieczywo to zawiera wiele mikro- i makroelementów, witamin i bardzo dużo błonnika, który wspomaga dietę odchudzającą.
Główną zaletą błonnika jest korzystny wpływ na trawienie. Błonnik usprawnia pracę jelit, poprawia perystaltykę i dzięki temu wspomaga procesy trawienne. Zawarte w nim związki nie ulegają rozkładowi w naszym organizmie, natomiast wiążą i usuwają zbędne lub szkodliwe substancje, w tym część niepotrzebnych tłuszczy. Pod wpływem wypitych płynów błonnik pęcznieje, dając poczucie sytości. Wszystkie odmiany pieczywa lekkiego Orico wytwarzane są z pełnych ziaren, mają małą wartość kaloryczną i niską zawartość tłuszczu, dlatego doskonale nadają się dla osób dbających o prawidłową wagę w profilaktyce otyłości, bądź jako smaczny zamiennik pieczywa pszennego w stosowanej diecie.
Również lekkie wafle ryżowe Orico pomogą nam uporać się ze zbędnymi kilogramami. Wafle są dostępne w czterech odmianach: wieloziarniste, pszenne, z soją oraz z kukurydzą. Wszystkie rodzaje wafli Orico mają małą wartość kaloryczną i dzięki temu pomagają w utrzymaniu smukłej i pięknej sylwetki. Ich największą zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który służy nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych, do których zaliczane są: otyłość, nadciśnienie czy choroby serca. Zastępując zwykłe pieczywo waflami Orico, dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych składników i elementów wspomagających system trawienny. Kanapki przygotowane z wafli idealnie sprawdzają się podczas rodzinnego pikniku oraz na przyjęciu z przyjaciółmi. Jako lekka „przegryzka” miedzy posiłkami mogą zastąpić słodycze oraz chipsy. To rozwiązaniem dla tych wszystkich, którzy pragną znaleźć równowagę między szybkim tempem życia a wartościowym odżywianiem.
Kanapka wiosenna (ok. 88 kcal)
- wafle wieloziarniste Orico
- łyżeczka margaryny niskokalorycznej
- plasterek szynki z idyka
- kiełki (np. rzodkiewki)
- rzodkiewka
- zielona papryka
- sałata
Na waflu rozsmarować łyżeczkę margaryny wymieszaną z kiełkami. Sałatę i cienki plasterek szynki ułożyć na waflu. Udekorować pokrojoną w plasterki rzodkiewką oraz posiekaną na drobna kosteczkę papryką.
Kanapka wiejska (ok. 105 kcal)
- pieczywo lekkie graham
- łyżka chudego twarożku
- kiełbasa wiejska
- czerwona i żółta papryka
- pokrojona surowa pieczarka
- przyprawy do smaku
Kiełbaskę, pieczarkę i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z twarożkiem. Pastę położyć na kromce pieczywa graham. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.
Główną zaletą błonnika jest korzystny wpływ na trawienie. Błonnik usprawnia pracę jelit, poprawia perystaltykę i dzięki temu wspomaga procesy trawienne. Zawarte w nim związki nie ulegają rozkładowi w naszym organizmie, natomiast wiążą i usuwają zbędne lub szkodliwe substancje, w tym część niepotrzebnych tłuszczy. Pod wpływem wypitych płynów błonnik pęcznieje, dając poczucie sytości. Wszystkie odmiany pieczywa lekkiego Orico wytwarzane są z pełnych ziaren, mają małą wartość kaloryczną i niską zawartość tłuszczu, dlatego doskonale nadają się dla osób dbających o prawidłową wagę w profilaktyce otyłości, bądź jako smaczny zamiennik pieczywa pszennego w stosowanej diecie.
Również lekkie wafle ryżowe Orico pomogą nam uporać się ze zbędnymi kilogramami. Wafle są dostępne w czterech odmianach: wieloziarniste, pszenne, z soją oraz z kukurydzą. Wszystkie rodzaje wafli Orico mają małą wartość kaloryczną i dzięki temu pomagają w utrzymaniu smukłej i pięknej sylwetki. Ich największą zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który służy nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych, do których zaliczane są: otyłość, nadciśnienie czy choroby serca. Zastępując zwykłe pieczywo waflami Orico, dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych składników i elementów wspomagających system trawienny. Kanapki przygotowane z wafli idealnie sprawdzają się podczas rodzinnego pikniku oraz na przyjęciu z przyjaciółmi. Jako lekka „przegryzka” miedzy posiłkami mogą zastąpić słodycze oraz chipsy. To rozwiązaniem dla tych wszystkich, którzy pragną znaleźć równowagę między szybkim tempem życia a wartościowym odżywianiem.
Kanapka wiosenna (ok. 88 kcal)
- wafle wieloziarniste Orico
- łyżeczka margaryny niskokalorycznej
- plasterek szynki z idyka
- kiełki (np. rzodkiewki)
- rzodkiewka
- zielona papryka
- sałata
Na waflu rozsmarować łyżeczkę margaryny wymieszaną z kiełkami. Sałatę i cienki plasterek szynki ułożyć na waflu. Udekorować pokrojoną w plasterki rzodkiewką oraz posiekaną na drobna kosteczkę papryką.
Kanapka wiejska (ok. 105 kcal)
- pieczywo lekkie graham
- łyżka chudego twarożku
- kiełbasa wiejska
- czerwona i żółta papryka
- pokrojona surowa pieczarka
- przyprawy do smaku
Kiełbaskę, pieczarkę i paprykę pokroić w kostkę i wymieszać z twarożkiem. Pastę położyć na kromce pieczywa graham. Doprawić bazylią, solą i pieprzem.