Twarda woda kranowa utrudnia proces parzenia herbaty i kawy oraz jest przyczyną powstawania na herbacie ciemnych, oleistych plan, które nadają jej gorzki, nieprzyjemny smak. Plamy te łatwo zauważyć na ściankach kubków i filiżanek, w których przygotowano napój.
Filtrując wodę kranową sprawiamy, że woda pozbawiona jest odpowiedzialnych za jej twardość związków wapnia i magnezu. Dzbankowe filtry do wody kranowej BRITA usuwają podczas okresu używalności wkładu średnio około 50% twardości wody kranowej. Jest to ilość absolutnie wystarczająca do zahamowania narastania kamienia w urządzeniach podgrzewających wodę i do przygotowania smaczniejszych napojów i posiłków. Co więcej, filtrując wodę kranową zmniejszamy także ilość zawartego w wodzie kranowej chloru, który jest sprawcą nieprzyjemnego, psującego aromat gorących napojów zapachu.
PRZEPISY NA HERBATĘ
Rozgrzewająca herbata z pomarańczami
Składniki:
• czarna herbata (w torebce lub liściasta)
• 1 lub 2 łyżeczki miodu
• szczypta cynamonu
• 3 goździki
• 3 krążki pomarańczy ze skórką
Sposób przygotowania:
W osobnym naczyniu zaparz herbatę zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Do dużego kubka wsadź 3 krążki pomarańczy (przed pokrojeniem pomarańczy sparz ją gorącą wodą), posyp je cynamonem i dodaj goździki. Zalej wszystko herbatą. Jeśli lubisz herbatę słodką – dodaj do smaku miód.
Wzmacniająca herbata zielona z imbirem
Składniki:
• zielona herbata (w torebce lub liściasta)
• 1 cm korzenia imbiru
• 1 lub 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę w dzbanku zalewając ją wodą filtrowaną BRITA (pamiętaj aby woda była gorąca ale nie wrząca). Dzięki filtrowanej wodzie herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Zetrzyj drobno na tarce imbir, dodaj go do dzbanka z herbatą, kiedy będzie już zaparzona i poczekaj 1 minutę. Gotowy napój nalej do filiżanki lub kubka. Jeśli lubisz herbatę słodką – dodaj do smaku miód.
Herbata lipowa z sokiem malinowym na przeziębienie
Składniki:
• herbata lipowa (w torebce)
• 1 lub 2 łyżeczki soku malinowego
Sposób przygotowania:
Zaparz herbatę lipową w dzbanku zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Gotowy napój przelej do filiżanki lub kubka i dodaj 1 lub 2 łyżeczki soku malinowego.
Rozgrzewająca herbata z wiśniami i bakaliami na deser
Składniki:
• czarna herbata (w torebce lub liściasta)
• 1 lub 2 łyżeczki miodu
• 50 ml nalewki wiśniowej
• 5 wiśni z zalewy
• 3 migdały
• 2 suszone morele
• 5 rodzynek sułtańskich
• kawałki orzechów włoskich lub laskowych
Sposób przygotowania:
W osobnym naczyniu zaparz herbatę zalewając ją wodą filtrowaną BRITA. Dzięki temu herbata zaparzy się lepiej, nie będzie na niej oleistego, gorzkiego osadu i będzie miała przejrzysty kolor. Do wysokiej szklanki nałóż wiśnie, pokrojone w drobną kostkę morele, rodzynki, migdały i orzechy (przed dodaniem migdałów i orzechów sparz je gorącą wodą i obierz ze skórki) i dodaj wiśniówkę. Zalej wszystko herbatą. Jeśli lubisz herbatę słodką – dodaj do smaku miód.