Dzieci uwielbiają schrupać małe co nieco. Dając maluchowi drobną przekąskę, warto zadbać, aby była ona nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Nowe Chrupaczki BoboVita spełniają te wymagania. Wszystko za sprawą zawartego w nich pełnoziarnistego, brązowego ryżu.

Ryż należy do jednego z najpopularniejszych składników dań na świecie – jest podstawą diety ponad połowy ludności. Ma wiele zalet: jest pożywny, lekkostrawny, bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Ponadto nie zawiera cholesterolu i glutenu. Bardzo rzadko powoduje alergię, jest więc doskonałym posiłkiem dla najmłodszych. Z tego właśnie powodu wiele mam zaczyna urozmaicanie diety kilkumiesięcznych niemowląt od kleików i kaszek ryżowych.

Ryż brązowy górą

Najbardziej wartościową odmianą ryżu jest ryż brązowy, nazywany także ryżem naturalnym lub pełnoziarnistym. Swój jasnobrązowy kolor zawdzięcza obecności kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy. Ziarna ryżu brązowego nie są polerowane (jak ziarna ryżu białego), mają jedynie usunięta łupinę. Dzięki niewielkiemu stopniu przetworzenia, ryż brązowy jest wyjątkowo wartościowy pod względem odżywczym. Stanowi źródło błonnika, łatwo przyswajalnego białka, minerałów (fosforu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza), witamin z grupy B i niewielkiej ilości witamin PP i E.

Smacznie i zdrowo

Z uwagi na delikatny, naturalny smak, ryż świetnie komponuje się z większością potraw. Jest smaczną i lekkostrawną alternatywą dla typowych dodatków – ziemniaków i makaronu. Ponadto zawiera niewiele sodu, dlatego może stanowić ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Aby zachował swe cenne wartości odżywcze, należy gotować go w takiej ilości wody, jaką zdoła wchłonąć podczas gotowania. W przeciwnym razie zbyt duża ilość wody przejmie wszystkie cenne składniki. Jedzenie ryżu jest szczególnie polecane osobom mającym alergię pokarmową i będącym na diecie bezglutenowej. Z uwagi na lekkostrawność, ryż jest odpowiedni dla osób mających problemy żołądkowo-jelitowe. Warto jednak wiedzieć, że ryż działa zapierająco, dlatego nie powinno się go podawać w nadmiarze dzieciom z tendencją do zaparć.

Ryż o wielu obliczach

Jak na jeden z najpopularniejszych pokarmów przystało, ryż ma wiele zastosowań kulinarnych – od najprostszego kleiku ryżowego po wyrafinowane potrawy i desery kuchni całego świata. W kulinarną podróż po krainie ryżu, pełną pysznych przygód, mogą się udać już niemowlęta po 7. miesiącu życia, odkrywając ciasteczka z brązowego ryżu – Chrupaczki Ryżowe BoboVita.